Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Αναβολή κλήρωσης λαχειοφόρου αγοράς της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)

Για την καλύτερη επιτυχία της Λαχειοφόρου Αγοράς, η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) της 16ης Μαϊου 2009 αποφάσισε ομόφωνα την μετάθεση της ημερομηνίας κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου από το οποίο θα προκύψει ο τυχερός που θα κερδίσει το αυτοκίνητο (μάρκας HYNDAI j 10) για την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου της ΤΡΙΤΗΣ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009.
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) πραγματοποιεί την Λαχειοφόρο αγορά για τη στήριξη των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και κάνει έκκληση στα Μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας, σε όλους τούς Ξηρομερίτες και τούς φίλους της να ενισχύσουν όσο περισσότερο μπορούν τη Λαχειοφόρο Αγορά για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσόν που χρειάζεται για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της, να ενισχύσει τον αγώνα της για τον τόπο μας και να δυναμώσει τη πολιτιστική της δράση.
Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ. Το αυτοκίνητο θα κερδίσει ο τυχερός που τα 4 τελευταία ψηφία του λαχνού του, θα συμπίπτουν με τα 4 τελευταία ψηφία του πρώτου λαχνού του Λαϊκού Λαχείου που θα κληρωθεί την ΤΡΙΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009.
Μπορείτε να προμηθευτείτε μπλοκ και λαχνούς από τα γραφεία της Ο.Π.ΣΥ.Ξ., Πατησίων 5, 4ος όροφος, Αθήνα, τηλ. 210-52 32 676, από τα Μέλη του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Ενισχύστε τη Λαχειοφόρο αγορά της Ομοσπονδίας μας

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Στην κυκλοφορία δόθηκε χθες Παρασκευή, η παράκαμψη Αγρινίου.


Στην κυκλοφορία δόθηκε χθες Παρασκευή 29 Μαΐου2009, η παράκαμψη Αγρινίου, από τον κόμβο Κεφαλόβρυσου ως τον κόμβο Κουβαρά, μήκους 34 χλμ. Για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Δυτική Ελλάδα, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. «Είναι ένα έργο που η ευρύτερη περιοχή, ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα, το περίμενε επί χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες. Και όταν εμείς λέγαμε ότι θα το παραδώσουμε έως το καλοκαίρι του 2009, δεν μας πίστευε κανείς. Να όμως που τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Να όμως που δεν μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξεις. Να όμως που ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι μόνο το ότι μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις, κατά 11,5 χιλιόμετρα, και συντομεύει τουλάχιστον κατά 30 λεπτά το ταξίδι για την Αθήνα. Το πιο σημαντικό, είναι το θέμα της ασφάλειας», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, καθώς όπως επεσήμανε, ο νέος υπερσύγχρονος δρόμος αντικαθιστά το πιο φονικό τμήμα του παλαιού εθνικού δικτύου. Όπως προαναφέρθηκε, η παράκαμψη Αγρινίου έχει μήκος συνολικά 34 χιλιόμετρα, από τον ανισόπεδο κόμβο Κεφαλόβρυσου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Κουβαρά και αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού. Η τυπική διατομή της παράκαμψης συνολικού πλάτους 24,50 μ. αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα. Περιλαμβάνει γέφυρα μήκους 690 μ. στον Αχελώο, κοιλαδογέφυρα μήκους 140 μ.στην περιοχή Αγγελοκάστρου και πλήθος μικρών και μεγάλων τεχνικών απαραίτητων για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου και την αποχέτευση της περιοχής, την κατασκευή των Ανισόπεδων Κόμβων Ρίγανης και Κουβαρά, καθώς και παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Επίσης, σημαντικό τμήμα της χάραξης διέρχεται στην περιοχή μεταξύ λίμνης Οζερού και ποταμού Αχελώου, η οποία σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων κατακλύζεται με αποτέλεσμα να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την προστασία του δρόμου από ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις, ώστε να επιτρέπεται η διέλευση των υδάτων μέσω του σώματος της οδού ασφαλώς. Η παράκαμψη Αγρινίου συνδέεται με την Ιόνια Οδό νότια στον Ανισόπεδο Κόμβο Κεφαλόβρυσου, ο οποίος θα κατασκευαστεί από το έργο Παραχώρησης και βόρεια στον Ανισόπεδο Κόμβο Κουβαρά, ο οποίος κατασκευάστηκε από την εργολαβία.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Νέο Κεντρικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Το Σάββατο 16/5/2009 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ.).
Την 26/05/09 το νεοεκλεγέν Κ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος : Δημήτριος Στεργίου ( Παπαδάτου)
Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Γεροδημήτρης ( Ρίγανη )
Γεν. Γραμματέας: Ταξιάρχης Σάββας ( Χρυσοβίτσα )
Ταμίας : Άγγελος Μηλιώνης ( Δρυμός )
Αν. Γ. Γραμματέας: Βασίλης Μπουρνάζος (Φυτείες)
Οργανωτικός Γραμματέας: Χριστίνα Βρακατσέλη ( Βόνιτσα )
Αν. Ταμίας : Γεώργιος Τσέλιος (Αγράμπελο)
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Δημήτρης Κοθρούλας (Κωνωπίνα)
Έφορος Βιβλιοθήκης & εκδόσεων: Όλγα Βαρβάτου (Τρύφου)
Μέλος: Γεράσιμος Κατσαρομήτσος ( Πρόδρομος )
Μέλος: Σπύρος Μπάκας (Αετός)

Το νέο Κ. Σ. θα εργασθεί να κρατήσει ψηλά στην συνείδηση των Ξηρομεριτών και των Αιτωλ/νων την Ο.Π.ΣΥ.Ξ., συνεχίζοντας την μακρά παράδοση ζωντανής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Δημήτριος Στεργίου Ταξιάρχης Σάββας

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

1o Τουρνουά Ποδοσφαίρου Κοινωνικής Ευαισθησίας


Το 1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Κοινωνικής Ευαισθησίας διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 29 Μαίου 2009 στις 18:00μ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του «EMILEON Sport Center» στο Αγρίνιο. Στο Τουρνουά συμμετέχουν, ο σύλλογος εργαζομένων νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, το σωματείο εργαζομένων δήμου Αγρινίου και η Κοινότητα Αλβανών μεταναστών Αιτωλοακαρνανίας. Τα έσοδα του τουρνουά θα διατεθούν σε κέντρο παιδιών με ειδικές ανάγκες, ενώ η ολοκλήρωση του θα συνοδευτεί με εθελοντική αιμοδοσία αθλητών και φιλάθλων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι ο Παναιτωλικός νίκησε τη Ρόδο με 2-1 και ανέβηκε στη Β΄ Εθνική.






Αι γενεαί πάσαι. Όλες οι γενιές των Αιτωλοακαρνάνων ήταν σήμερα στη Ν. Σμύρνη και γιορτάσανε την άνοδο του Παναιτωλικού στη Β΄ Εθνική, ο οποίος επιβλήθηκε με 2-1 της Ρόδου. Ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με ανατροπή του σκορ, για το μπαράζ ανόδου στην Β΄Εθνική. Μεγάλη νίκη. Η ομάδα μας σε έναν αγώνα που έσπαζαν καρδιές, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει από το 5΄, κατάφερε επτά λεπτά πριν το τέλος να ισοφαρίσει με τον Καραμαλίκη και να πάρει τη νίκη-χρυσάφι με γκολ του Παλαιολόγου στο 95΄. Το μοναδικό τέρμα της Ρόδου, που ήταν εφεύρεση του διαιτητή Κουκουλάκη, πέτυχε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Ρόμαντσουκ.
Ρόδος: Παναγιωτόπουλος, Παπαδόπουλος, Μαλλιάκας, Χαλούλος, Μερεσιώτης (62΄ Αντωνίου), Ζαχαράτος, Πελέκης, Γκιγκάνι (81΄ Μπιμπίρης), Ρόμαντσουκ (68΄ Μαίλης), Λιοσάτος, Τριχιάς.
Παναιτωλικός: Μπαμπανιώτης, Νάιντος (77΄ Ζουρούδης), Θεοδοσιάδης, Μπακάκης (70΄ Χαραλαμπάκης), Παλαιολόγος, Παπαποστόλου, Μπελεβώνης (55΄ Ζορμπάς), Δέντσας, Μουμίν, Καραμαλίκης, Ντελγκάδο.
FOTO: photo art angelos

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Απογραφή Ερωδιών στη λίμνη Αμβακία



Από τις 15 μέχρι 30 Μαΐου 2009 πραγματοποιείται η δεύτερη πανελλήνια απογραφή των αποικιών των ερωδιών από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Μετά τις μεσοχειμωνίατικες καταμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στην Αμβρακία και τον Οζερό και σε όλους στους υγροτόπους της Ελλάδας για την απογραφή των υδρόβιων πουλιών σειρά είχε η απογραφή των ερωδιών.Την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Αμβρακίας επισκέφτηκε για την καταγραφή την Κυριακή 15/05 ο Μαμάσης Διονύσης Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος. Λόγω της ιδιαιτερότητας και της υψηλής οικολογικής αξίας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό αριθμό GR-2310007 κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας» και ανήκει και στο Δίκτυο Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ GR089). Το Πρόγραμμα των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του BirdLife International (Important Bird Areas/ IBAs), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταγραφή και προστασία όλων των περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση των πουλιών του πλανήτη.Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να καταγραφούν οι αποικίες (αποικία εννοούμε το σύνολο των φωλιών ενός ή περισσότερων ειδών που υπάρχουν σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή, ένα θαμώνα, μια συστάδα δένδρων, μια μικρή αμμονησίδα κ.ο.κ.). στις οποίες ήταν γνωστό ότι φωλιάζουν ερωδιοί ή δίνουν πληροφορίες και στοιχεία για νέες αποικίες ή για αποικίες που έχουν πια εγκαταλειφθεί. Η λίμνη Αμβρακία διακρίνεται για την πλούσια ορνιθοπανίδα της και την φυσική της ομορφιά. Τα είδη ερωδιών που αναπαράγονται ομαδικά σχηματίζοντας αποικίες, και στα οποία στόχευε η απογραφή, είναι ο Σταχτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Νυχτοκόρακας, ο Αργυροτσικνιάς, ο Κρύπτοτσικνιάς και σε μικρότερο βαθμό ο Πορφυροτσικνιάς, ο οποίος σχηματίζει πιο μικρές και χαλαρής δομής αποικίες.
Πηγή: www.fities.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Φράγμα Αχυρών: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα.











Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος Αχυρών και έτσι θα πάρει «σάρκα και οστά» το όνειρο του κάθε Ξηρομερίτη.Μετά από 13 άγονα χρόνια (ξεκίνησε το 1996), μετά από υποσχέσεις παλινδρομήσεις και πισωγυρίσματα, οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά και συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.Ο κάμπος Κομποτής-Αχυρών έγινε εργοτάξιο (έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα, σκαπτικά, φορτηγά, κ.α.) και μπαίνει το νερό στ΄ αυλάκι μετά από χρόνια απραξίας και στασιμότητας. Η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το έργο προχωρά δυναμικά στην υλοποίηση όλων των σχεδίων για την ολοκλήρωση του πιο σπουδαίου έργου που έχει γίνει ποτέ στο Ξηρόμερο, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των Ξηρομεριτών και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί ένας μεγάλος ταμιευτήρας ώστε να εκταμιεύεται το νερό στο φράγμα και από εκεί να διοχετεύεται στην μεγάλη σήραγγα και στη συνέχεια στο αρδευτικό δίκτυο.Επίσης ξεκίνησαν οι εργασίες για τη σήραγγα από τον κάμπο Κομποτής-Αχυρών για να ενωθεί με την ήδη κατασκευασμένη και σκυροδετημένη σήραγγα (800 μ.) και ευελπιστούμε αν δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, να έλθει το νερό σύντομα στον διψασμένο ξηρομερίτικο κάμπο και να στηριχθεί ο τόπος παίρνοντας ζωή και κίνηση.Να σημειώσουμε ότι η τεχνητή λίμνη που θα σχηματισθεί θα καταλαμβάνει 3.100 στρέμματα και από το φράγμα θα αρδευτούν 23.000 στρ. δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή του Ξηρομέρου.
Πηγή: xiromeronews
Fοτο: photo art angelos

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Χωρίς συγκοινωνία το Αγράμπελο. Οι κάτοικοι ζητούν την δρομολόγηση λεωφορείου του ΚΤΕΛ.


Αποκομμένοι από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, χωρίς λόγο και αιτία είναι εδώ και μερικά χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού Αγράμπελο (Δ.Δ. Αστακού) αφού έχουν μείνει χωρίς συγκοινωνία, χωρίς δρομολόγιο του ΚΤΕΛ. Στο χωριό ζουν μόνιμα το χειμώνα περίπου 60 άνθρωποι και είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται με αγροτικά, με φορτηγά, προς τον Αστακό σε καθημερινή βάση προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους, να πάνε στο γιατρό, να αγοράσουν φάρμακα και να ψωνίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που μένουν αποκλεισμένοι για εβδομάδες αφού δεν υπάρχει ούτε αγροτικό για την μετακίνηση τους και μια ηλικιωμένη κάτοικος μας είπε: «Τρέμω μην πάθουμε τίποτα και δεν μπορούμε να φθάσουμε στο γιατρό!».
Όλοι οι κάτοικοι του Αγραμπέλου που ταλαιπωρούνται καθημερινά αποκλεισμένοι ρωτάνε: «Μέχρι πότε θα είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία;», «Τις καθημερινές μας ανάγκες τις καλύπτουμε με τα αγροτικά και αυτό είναι απαράδεκτο αφού είμαστε σχεδόν όλοι από πενήντα και πάνω. Τι να κάνουμε;», «Πρέπει να μεριμνήσουν ώστε το ΚΤΕΛ να εξυπηρετεί όλο το νομό ίσα και δίκαια, για να μην αισθανόμαστε κάτοικοι δεύτερης κατηγορίας!».
Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών καλεί κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, ζητώντας για άλλη μια φορά, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και τη σύντομη δρομολόγηση λεωφορείου του ΚΤΕΛ από το Αγράμπελο προς την έδρα του Δήμου, τον Αστακό.
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΓΡΑΜΠΕΛΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», φύλλο 13. http://agrampelonews.blogspot.com/

Επίσκεψη του Νομάρχη Θύμιου Σώκου, στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. Δήμου Στράτου.



Σειρά σημαντικών επισημάνσεων με στόχο τόσο τη σωστή όσο και την άμεση λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας, που σύντομα ολοκληρώνεται, έκανε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος μετά την επίσκεψή του στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. (Μονοδένδρι του Δήμου Στράτου) την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009.
Με την ολοκλήρωσή του ο Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Στράτου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται στους Δήμους: Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Αρακύνθου, Νεάπολης, Στράτου, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Θεστιέων, Παναιτωλικού, Ινάχου, Μενιδίου και Φυτειών.
Ο κ. Σώκος μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Κάναμε σήμερα μια ακόμη επίσκεψη, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εργασίες στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής μιας μεγάλης περιφέρειας. Το έργο εξελίσσεται και νομίζω τον Ιούλιο θα έχει εκτελεστεί πάνω από το 95% των προβλεπόμενων εργασιών. Είναι γεγονός ότι το έργο αυτό θα δώσει μια άλλη διάσταση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης. Θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις που προβλέπονται για την σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α, και να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με την ευκαιρία θα απευθυνθώ στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και στην κυβέρνηση. Το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής των απορριμμάτων είναι επιβεβλημένο να γίνει εδώ και να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο χώρος αυτός είναι μοναδικός στην Δυτική Ελλάδα. Τέτοιος χώρος δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει σε άλλες περιοχές.
Απευθύνομαι επίσης και στους Δημάρχους και θέλω να πω ότι πρέπει να συντονιστούν και να βοηθήσουν όλοι, ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να λειτουργήσει άψογα το έργο με την ολοκλήρωση των εργασιών.
Υπάρχει μια καθυστέρηση σε σχέση με την έναρξη των εργασιών του δρόμου προς τον Χ.Υ.Τ.Α. Ο δρόμος έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έπρεπε να περάσουν όλες αυτές τις διαδικασίες της χρηματοδότησης μελέτης, της έγκρισης μελέτης, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων".
Κατά την επίσκεψη του κ. Σώκου στον Χ.Υ.Τ.Α του Δήμου Στράτου, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Αρακύνθου Απόστολος Ντζάνης, Παραβόλας Βασίλης Καπέρδας καθώς και εκπρόσωποι δήμων που απαρτίζουν την 2η Γεωγραφική Ενότητα.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), τo Σάββατο 16 Μαΐου. Να είμαστε όλοι εκεί.

Προς τα Διοικητικά Συμβούλια
των Συλλόγων-Μελών της Ο.Π.ΣΥ.Ξ.
και τους αντιπροσώπους αυτών στην Ομοσπονδία

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) σύμφωνα με το άρθρο 21 του ισχύοντος καταστατικού, σας καλεί να μετέχετε στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16 Μαϊου 2009 ώρα 17:00 μ.μ. στα γραφεία της ΠΑΝ.ΣΥ. επί της οδού Πατησίων 5, 4ος όροφος –– Πλατεία Ομονοίας με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:
1. Εκλογή Προεδρείου Γεν. Συνέλευσης & Εφορευτικής Επιτροπής.
2. Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός.
3. Έκθεση Εποπτικού Συμβουλίου.
4. Πραγματοποίηση εκλογών.
Με αίτηση τριών (3) τουλάχιστον συλλόγων-μελών προς το Κ.Σ. ή δέκα πέντε (15) αντιπροσώπων τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν την συνεδρίαση, μπορούν να προστεθούν στην ημερησία διάταξη και νέα θέματα για συζήτηση (άρθρο 21 παρ.13).
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται το 1/3 των αντιπροσώπων των συλλόγων μελών (άρθρο 21 παρ.15).
Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί το Σάββατο 23 Μαϊου 2009, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, χωρίς νέα πρόσκληση των μελών, οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία με οποιονδήποτε αριθμό παρόντων μελών (άρθρο 21 παρ. 15).
Η ταμειακή τακτοποίηση των Συλλόγων-Μελών (0,90 € επί τον αριθμό των ψηφισάντων στη Γ.Σ. κάθε συλλόγου-άρθρα 8, 21 παρ.9 του καταστατικού) αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας (άρθρο 21 παρ. 9). Όπως είναι γνωστό, η συνδρομή κάθε Συλλόγου-Μέλους προς την Ο.Π.Σ.Υ.Ξ. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Οι υποψήφιοι για Κ.Σ. ή Εποπτικό ή Αντιπρόσωποι στην ΠΑΝ.ΣΥ. μαζί με την αίτησή τους θα καταβάλουν και παράβολο δικαιώματος υποψηφιότητας 5 € (αρ. 8 παρ. γ )
Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές αυτοπροσώπως ή μέσω fax έως την Πέμπτη 14 Μαϊου 2009 στα γραφεία της Ομοσπονδίας . (αρ. fax 210 52 32 676).
Οι Σύλλογοι-μέλη μας παρακαλούνται να υποβάλουν, μέχρι την Πέμπτη 14/5/09 και ώρα 8.00 μ.μ. ονομαστικό κατάλογο των Αντιπροσώπων τους για την Γενική Συνέλευση.
Όσοι από τους Συλλόγους πραγματοποίησαν πρόσφατα εκλογές να υποβάλουν κατάσταση ψηφισάντων, υπογεγραμμένη από τα μέλη κάθε Συλλόγου (άρθρο 5 παρ. 3γ, ε), εφ’ όσον δεν την έχουν καταθέσει στην Ομοσπονδία ή απόσπασμα πρακτικού αρχαιρεσιών της σχετικής Γ. Σ. τους.
Τα γραφεία της Ομοσπονδίας θα παραμείνουν ανοιχτά στις 13-14 Μαϊου από ώρα 18:00-20:.00 Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημήτρης Στεργίου 6972-660909, Στέφανος Σουφλέρης 6978225617 ή στο τηλέφωνο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. 210-5232676.
Για το Κ.Σ. της Ο.Π.Σ.Υ.Ξ.
Ο Πρόεδρος: Δημήτρης Στεργίου
Η Γ. Γραμματέας: Χριστίνα Βρακατσέλη

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Στη Ν. Σμύρνη ο αγώνας κατάταξης Παναιτωλικός-Ρόδος. Όλοι μαζί να συμπαρασταθούμε στην ομάδα μας και να πανηγυρίσουμε την άνοδο.

Το γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα φιλοξενήσει τον αγώνα κατάταξης για άνοδο στη Β΄ Εθνική κατηγορία των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής Παναιτωλικού και Ρόδου. Ο αγώνας ορίστηκε να γίνει το Σάββατο 23 Μαΐου με ώρα έναρξης 5.00 μ.μ. και γηπεδούχος (μετά από κλήρωση που έγινε) θα είναι η ομάδα της Ρόδου.Τα εισιτήρια που εκτιμάται ότι θα διατεθούν σε κάθε ομάδα είναι 4.500 -5.000 και η διάθεσή τους θ’ αρχίσει μετά τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, που αναμένεται να οριστεί για την προσεχή Τετάρτη. Οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού θα ενημερωθούν σύντομα για τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων.
Να είμαστε όλοι εκεί! να δηλώσουμε παρόν στο πιο σημαντικό αγώνα της ομάδας μας, να γιορτάσουμε μια περιφανή νίκη και την άνοδο.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κυκλοφορεί το βιβλίο της Ξηρομερίτισας Όλιας Λουίτζη με τίτλο: ".....Έλεος"


ΤΙΤΛΟΣ: …ΕΛΕΟΣ!
Συγγραφέας: ΛΟΥΙΤΖΗ ΟΛΙΑ
Εκδόσεις: Κ.Μ. ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Σελίδες: 170
…Κι εγώ νοερά να προσπαθώ να ξεφύγω από τη φυλακή μου, μια φυλακή που μου είχαν επιβάλει, χωρίς να ξέρω το γιατί. Έτσι ευχόμουν να ήμουν ψάρι... να γλιστρούσα τώρα, τούτη τη στιγμή και να έφευγα. Έτσι, θα άφηνα πίσω μου ό,τι με τυραννούσε. Εκεί, λοιπόν, ξαπλωμένη στην παραλία αγαλλίαζα και ξεδίπλωνα τα όνειρά μου. Και ήταν τόσο όμορφα όλα αυτά που ονειρευόμουν... Πόσες μάχες, άραγε, μπορεί να δώσει με τους δαίμονες του ένας άνθρωπος για να κρατηθεί ζωντανός και όρθιος; Τι μπορεί να βοηθήσει μια τρυφερή παιδική ψυχή που βιώνει την αδιαφορία και την προδοσία για να βγει απ' το σκοτάδι στο φως; Πόσο χρόνο και δύναμη χρειάζεται ν' αφήσει πίσω τα φαντάσματα, να προχωρήσει, να συγχωρήσει, να μη χάσει ότι πιο όμορφο ανακαλύπτει;
...Υπάρχει, τελικά ο από μηχανής Θεός;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Όλια Λουίτζη ξεκίνησε το ταξίδι της από ένα μικρό συνοικισμό, το Βούστρι Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί πήρε και τα πρώτα μαθήματα της ζωής της. Σπούδασε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα, όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Ο τελικός προορισμός τούτου του ταξιδιού της, θέλει να είναι ο μακρινός εκείνος τόπος... Το μυθιστόρημα "Έλεος" είναι το πρώτο δείγμα γραφής της.
Πηγή:xiromeronews

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Πρόγραμμα προστασίας και έργα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος στο Δήμο Φυτειών.





Σε εξέλιξη βρίσκονται δασοτεχνικές εργασίες στα δασύλλια του Δήμου Φυτειών. Τα τέσσερα (4) πευκόφυτα δασύλλια έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων που βρίσκονται εντός ή εγγύτατα των οικισμών καθαρίζονται από τη χαμηλή βλάστηση, κλαδεύονται ώστε να υποβοηθηθούν στην ανάπτυξή τους διευκολύνοντας ταυτόχρονα την πεζοπορική πρόσβαση. Τα έργα της Α΄ φάσης έχουν και το χαρακτήρα της πρόληψης ενόψει κι ενός επικίνδυνου από πλευράς πυρκαγιών καλοκαιριού.
Η Β ΄φάση των έργων περιλαμβάνει την φύτευση πυρανθεκτικών και καλλωπιστικών φυτών στις ευρύτερες περιοχές των δασυλλίων και την εγκατάσταση εξοπλισμού αναψυχής (τραπεζοπάγκοι, κιόσκια κ.λ.π.) τα οποία διατίθενται από το Κρατικό Εργοστάσιο Ξυλείας Καλαμπάκας κατόπιν αιτήματος του Δήμου.
Ταυτόχρονα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/4/2009 ψηφίστηκε η έγκριση και παραλαβή των οριστικών μελετών με τον τίτλο «Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος των δημοτικών δασοκτημάτων και Δασικής αναψυχής». Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις του Δήμου Φυτειών Αιτ/νίας».Οι παραπάνω μελέτες θα υποβληθούν απευθείας από το Δήμο Φυτειών στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».Η υλοποίησή τους (Γ΄φάση των έργων)θα μεταμορφώσει συνολικά το περί των οικισμών περιβάλλον προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ

O Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου διοργανώνει την Κυριακή 24 Μαΐου, μονοήμερη, προσκυνηματική, ψυχαγωγική εκδρομή στα Καλάβρυτα με περιήγηση στο Μέγα Σπήλαιο, Αγία Λαύρα, κ.α. αξιοθέατα και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 € κατ’ άτομο.
Aναχώρηση από ΟΜΟΝΟΙΑ: 07:00 π.μ.
Aναχώρηση από ΠΕΙΡΑΙΑ: 07:15 π.μ.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στα μέλη του Δ.Σ:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:
Χρήστος Κωστόπουλος 6945719334, Νίκος Κορομηλάς 6976333165, Θεόδωρος Χολής 6974251161, Κων/νος Γεροχρήστος 6979796374, Αθανάσιος Καψογιώργος 6977993178, Λεωνίδας Καραμπέκιος 6932159362 και Ελένη Τσαμποδήμου 6937344640.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Χρίστος Βερελής


Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, ο πρώην υπουργός μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής, μετά τη φερόμενη από δημοσιεύματα εμπλοκή του στην υπόθεση της MAN. Τη θέση του κ. Βερελή στο Κοινοβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στον ίδιο νομό Ανδρέας Μακρυπίδης. Ο κ. Βερελής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του και αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενό του: «Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από «στρατευμένους και πρόθυμους» κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου. Ξέρουν όλοι όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου. Δεν είχα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποο θέμα με κανένα από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών. Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκοη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα». Η γραπτή δήλωση παραίτησης του κ. Βερελή καταλήγει: «Παραιτούμαι από τη Βουλή και την παραίτηση μου αυτή την υποβάλλω πρώτα στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας που με εκλέγει και με εμπιστεύεται λέγοντας του ότι δεν φεύγω αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν. Το λέω με σεβασμό στη μεγάλη τιμή που μου έχουν κάνει. Δεν ανήκω στη σχολή που λέει μην παραιτείσαι ποτέ. Δεν φεύγω από αδυναμία, φεύγω από μεγάλη θέληση. Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής. Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας. Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Για όσους δεν θα το καταλάβουν άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω να κινηθούν τα πράγματα!».

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Πάρτυ Νεολαίας Φυτειωτών: Χέρια ψηλά……



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή-Πρωτομαγιά, το Πάρτυ της Νεολαίας Φυτειωτών, από το Σύλλογο αποδήμων Φυτειωτών «το Λιγοβίτσι». Το γνωστό club «BOO» Σαρρή 21 στο Ψυρρή καταλήφθηκε από νωρίς από δεκάδες νέους από τις Φυτείες αλλά και από όλες τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Το φιλικό περιβάλλον του party και άψογη εξυπηρέτηση της Ξηρομερίτισας ιδιοκτήτριας του club κας Δράκου, αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία οι νέοι να γνωριστούν μεταξύ τους, να φωτογραφηθούν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν. Η Συμμετοχή τόσων νέων ανθρώπων καθώς και η ατμόσφαιρα αυτού του όμορφου χώρου δημιούργησε μια πολύ ζεστή και όμορφη βραδιά. Εδώ να τονίσουμε ότι πολλά νέα παιδιά που συμμετείχαν, τους ένωσε το facebook που διατηρεί ο Σύλλογος Φυτειωτών και του οποίου τα μέλη του γκρουπ αυξάνονται καθημερινά. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ χάρη και στη μεγάλη του επιτυχία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Σαλτογιάννης, δήλωσε ότι το καλοκαίρι ο Σύλλογος θα διοργανώσει κάτι αντίστοιχο και στο χωριό. Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν και πολλοί πενηντάρηδες νέοι και ήταν μια συνάντηση δύο γενιών: της εμπειρίας και της γνώσης με τη ζωντάνια και το κέφι της νεολαίας.
ΦΩΤΟ: foto art Angelos

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ημερίδα στην Παλαιά Βουλή για τους οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνες Πρωθυπουργούς





Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η ημερίδα με θέμα: "Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα", Οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνες πρωθυπουργοί, που διοργάνωσε η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «η έξοδος», υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και με την στήριξη των Δήμων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Την εκδήλωση που άρχισε στις 7:00 τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και προλόγισαν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας Στάθης Λουκόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Χούτας. Αμέσως μετά οι ομιλητές της εκδήλωσης, παρουσίασαν το έργο και τη ζωή των οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνων Πρωθυπουργών ως εξής:
Επαμεινώνδας Δεληγιώργης: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Δήμαρχος Μεσολογγίου.

Σπυρίδων Τρικούπης: Γρηγόρης Κωσταράς, καθηγητής φιλοσοφικής σχολής Αθηνών.
Ζηνόβιος-Ζαφείριος Βάλβης: Αριστείδης Καβάγιας, Εκπαιδευτικός.

Δημήτριος Βάλβης: Μιχάλης Κοτίνης, Δρ Νομικής.

Χαρίλαος Τρικούπης: Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής, Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νικόλαος Στράτος: Μαρία Σωτηρίου, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: Θωμάς Χούτας, Πρώην Βουλευτής.

Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας: Θανάσης Παπαθανάσης, Δήμαρχος Ναυπάκτου.
ΦΩΤΟ: foto art angelos
Πηγή: xiromeronews

Μέρα Μαγιού…




Fοto: Λίμνη Αμβρακία, Vangelis Doutsios.