Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Kυκλοφόρησε ο καινούργιος «Αετός», αρ. φύλλου 50.

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «ο Αετός», η οποία εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος». Στη πρώτη σελίδα γράφει: Στον Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή) θα εγκατασταθεί σύντομα Αιολικό πάρκο, με σεβασμό στην ιστορία και τιμώντας τους ήρωες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Μεδεώνος: Κατούνας, Κωνωπίνας και Τρύφου, διοργανώνει τη Κυριακή 9 Αγούστου 2009, στο μνημείο πεσόντων, εκδήλωση για την επέτειο της «Μάχης του Αετού», το νέο διοικητικό συμβούλιο που απέκτησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος». Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Χρήστος Αλ. Ντέμος για δεύτερη συνεχή θητεία. Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δικτύου απορροής των ομβρίων υδάτων στον Αετό, παρουσίαση του Δημήτριου Θεοδ. Τρυφιάτη πανεπιστημιακού, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Αετού, πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της μάχης του Αετού και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας με ποικίλες δραστηριότητες, «Ρέκβιεμ» για τον Αλκιβιάδη Γρίνο, αφιέρωμα στο Νικόλαο Ανασ. Τομαρά, τοπικά δρώμενα και γεγονότα κοινωνικού περιεχομένου και σχολιασμού. Καθώς ξεφυλλίζετε θα βρείτε πολλά κείμενα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Όποιος θέλει να ενημερώνεται μπορεί γίνει συνδρομητής με ένα τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Συλλόγου: Χρήστος Ντέμος, τηλ: 6973-209953.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Τη διαβεβαίωση πως η Γιατρός θα επιστρέψει στο Ιατρείο Παπαδάτου (Δ.Φυτειών), έδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, στη Βουλευτή Σοφία Γιαννακά.

Επιστολή στον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Γ. Γρηγορόπουλο απέστειλε η Βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά στην οποία εξέφραζε την ανησυχία της, για το θέμα που έχει προκύψει στο περιφερειακό ιατρείο Παπαδάτου του Δήμου Φυτειών και την «εγκατάλειψη» του Ιατρείου από την Αγροτική Ιατρό ενόψει μάλιστα και του καλοκαιριού που ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται.
Η κα. Γιαννακά με την επιστολή της ζητούσε διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συνέβη και να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Διοίκησης ως προς την επίλυση του προβλήματος. Στην απάντηση του στη Βουλευτή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Γ. Γρηγορόπουλος αναφέρει «Για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγρινίου κρίθηκε απαραίτητη η μετακίνηση της Ιατρού του Π.Ι Παπαδάτου. Για την παραπάνω μετακίνηση, λήφθηκε μέριμνα μέσω του Κ.Υ Αμφιλοχίας να καλυφτεί το κενό που θα δημιουργηθεί με ιατρό από το εν λόγω Κέντρο Υγείας, κάτι για το οποίο ο Διευθυντής του Κ.Υ, ανταποκρίθηκε αξιοποιώντας το Ιατρικό προσωπικό για το λόγο αυτό. Ως εκ τούτου δεν έχει εγκαταλείψει η ιατρός το Π.Ι Παπαδάτου και επιπλέον εν αναμονή του διορισμού νέων ιατρών σε εφαρμογή του ν.3754/2009 και ευελπιστώντας ότι θα διορισθούν και ιατροί ειδικότητας Αναισθησιολογίας η ανωτέρω ιατρός θα επιστρέψει στη θέση της στο Π.Ι Παπαδάτου».

Με επιτυχία η ενδιαφέρουσα ημερίδα «Αιτωλοακαρνανία-Προοπτικές Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγανη.










Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε o Σύλλογος Ρίγανης, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στο χωριό Ρίγανη Δήμου Στράτου, με θέμα: «Αιτωλοακαρνανία-Προοπτικές Ανάπτυξης», σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε από τους ομιλητές, που ήταν οι κύριοι εισηγητές, η υφιστάμενη κατάσταση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και εντοπίστηκαν κύρια προβλήματα αλλά και οι προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρίγανης, που ήταν και συντονιστής Νίκος Γεραντώνης, κατόπιν μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Βουλευτές: Βασίλη Μαγγίνα, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέα Μακρυπίδη.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες από τους εισηγητές: Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτ/νιας «Προοπτικές ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία», Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Πολιτισμός και Ανάπτυξη», Γεώργιος Σβαρνιάς, διευθυντής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προγράμματα Στήριξης της Υπαίθρου» και Γεώργιος Περδικάρης, εκπρόσωπος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε. «Ιόνια Οδός και προοπτικές ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Μαγγίνας, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης, ο π. βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΣΤΑΜΕ Παναγιώτης Τρυφιάτης, οι Δήμαρχοι Αγγελοκάστρου Σωτήριος Ρουσογιάννης, Αστακού Παναγιώτης Στάικος, Οινιάδων Αντώνης Αλετράς και Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας, ο Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπόκας, οι Αντινομάρχες Γιάννης Λύτρας, Χρήστος Πετρόπουλος, Δημοσθένης Καπώνης και οι ειδικοί σύμβουλοι της Νομαρχίας Σαξάμης Σωτήριος και Ιωάννης Ψαράκης, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κωνσταντίνα Κατσαρή, ο Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αστακού Βαγγέλης Χολής, ο π. δήμαρχος Στράτου Γρηγόρης Τζαμαλής, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών οι Δημήτρης Κοθρούλας και Άγγελος Μηλιώνης, από τη Βελανιδιά ο Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών «το Λιγοβίτσι» Χρήστος Σαλτογιάννης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, κ.α.
ΦΩΤΟ: Photo art angelos

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Ένας ευπατρίδης στο χώρο του πολιτισμού

Πολλοί ίσως τον γνωρίζετε, οι περισσότεροι ίσως όχι. Πρόκειται για τον Άγγελο Μηλιώνη από τον Δρυμό. Έναν ακάματο εργάτη του πολιτισμού, παράδειγμα προς μίμηση, που διακρίνεται «άθελά του» για το ήθος και ύφος του.
Ο Άγγελος είναι από τους βασικούς συντελεστές της παλινόρθωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμιωτών και ανεκτίμητη προσωπικότητα στη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), που ενθαρρύνει με την παρουσία του τις προσπάθειές της.
Άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς, ρομαντικός, ακραιφνής οραματιστής της αναγέννησης του τόπου μας, χωρίς υστεροβουλίες στο “πίσω μέρος” του μυαλού του, ενσαρκώνει την ελπίδα στο χώρο του πολιτισμού.
Εύχομαι να τον συναντήσετε για να τον γνωρίσετε!
Θεόδωρος Χολής
Εφημερίδα «Τα νέα της Κωνωπίνας» αρ. Φύλλου 56.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣTH ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009»

Παρασκευή 7 Αυγούστου
07:00 Εκδρομή στο κάστρο Κόροντα
18:00-20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες
22:00: Θεατρική παράσταση «Ο κήπος με τα αγκάθια»

Σάββατο 8 Αυγούστου
18:00-20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες
22:30: Το συγκρότημα του Γιώργου Καραντζίνη.

Κυριακή 9 Αυγούστου
18:00-20:30: Ποδοσφαιρικοί αγώνες
21:00: Παρουσίαση TAEK BONTO από τον Αθλητικό
Σύλλογο Αστακού.
22:00: Ρεμπέτικη βραδιά με τη «Ρεμπέτικη κομπανία»

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα»

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

3 & 4 Αυγούστου εκδηλώσεις της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας στο Δήμο Φυτειών σε συνεργασία με το Δήμο και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου

Δευτέρα 3 Αυγούστου
Λιμναία Βραδιά στην Αμβρακία (Ρίβιο)Δ.Δ. Παπαδάτου
ΩΡΑ:18:30 – 21:30
σετ επιδείξεων από τον Ναυτικό Όμιλο Αγρινίου
*κανόε καγιάκ
*τοξοβολία
* βαρκάδα
*σκι
*παρουσίαση ορνιθολογικού πλούτου απο το περιβαντολλόγο Διονύση Μαμάση
και στη συνέχεια
*πάρτυ με τον dj Ζαχαρία Καλόφωνο


Τρίτη 4 Αυγούστου
Μουσική βραδιά στις Φυτείες
Με την ορχήστρα του Χ. Βλαχογιάννη
ΩΡΑ:21:00 μ.μ.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Θ. Μήτση «ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι μαχητές του 1821" στη Βόνιτσα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O Δήμος Ανακτορίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δρυμού και Θυρρείου
σας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του
Νίκου Θ. Μήτση
«ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι μαχητές του 1821"

που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή στις 14 Αυγούστου 2009
και ώρα 21:00, στη ΒΟΝΙΤΣΑ

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Ο κ. Παναγιώτης Κοντός
Καθηγητής και Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο κ. Μπάμπης Τσελεπής
Συγγραφέας
Θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Ανακτορίου κ. Γεώργιος Αποστολάκης και
οι Πρόεδροι των Συλλόγων: Δρυμού κ. Παναγιώτης Καλός και Θυρρείου κ. Περικλής Μωραΐτης
.
Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Θανάσης Χατζαράς
τ. πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ KNAUF ΤΙΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Βραδιά Knauf την οποία θα πλαισιώσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπυρίδωνας Σπυρίδων, οι επίσημες αρχές του Νομού όπως ο Νομάρχης και Δήμαρχοι όμορων δήμων καθώς και οι φορείς της πόλης, θα τελέσει ο Δήμος Αμφιλοχίας υπό την επίσημη αιγίδα του, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009.
Προκειμένου να γίνει γνωστή η αναπτυξιακή συμβολή της εταιρείας KNAUF στην οικονομικοκοινωνική πρόοδο της περιοχής, ο Δήμος Αμφιλοχίας διοργανώνει ομιλίες – παρουσίαση, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, με αξιολόγηση του προφίλ της εταιρείας και βράβευση όλων όσοι κατέστησαν την KNAUF αρωγό και ευαισθητοποιημένο σύμμαχο της γενικότερης προκοπής.

Σε ύφεση η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε χθες το απόγευμα στη Κωνωπίνα Ξηρομέρου.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες στις 16:00 χθες, στο χωριό Κωνωπίνα Δήμου Μεδεώνος. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 15 οχήματα με 32 πυροσβέστες και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα. . Ρίψεις νερού από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά κατέκαυσε δασική έκταση με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Πηγή: http://www.zougla.gr/

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Κυκλοφόρησε το 17ο φύλλο της εφημερίδας «Τα νέα του Δρυμού».

Κυκλοφορεί το 17ο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «Τα νέα του Δρυμού», που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμιωτών Αιτωλοακαρνανίας, με πλούσια ύλη, με ενδιαφέροντα νέα και αξιόλογα άρθρα για το χωριό Δρυμός του Δήμου Ανακτορίου και με κεντρικό θέμα την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Νίκου Θ. Μήτση «Δήμος Ανακτορίων-Λησμονημένοι μαχητές του 1821». Το ιστορικό βιβλίο εκδόθηκε από τον Συλλόγους Δρυμού και Θυρρείου, με την στήριξη του Δήμου Ανακτορίου και θα παρουσιαστεί στο κοινό, στις 14 Αυγούστου στη Βόνιτσα.
Η έκδοση της είναι δεκαεσασέλιδη (16) με πλούσια θεματολογία και οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν για τα έργα που γίνονται στο Δρυμό, ένα περίφημο άρθρο για τα θερμοκήπια του Δρυμού, τη συνάντηση του Συλλόγου με το Νομάρχη, το ιστορικό της παραλίας Σάλτινη, την ομάδα μπάσκετ Α.Ο. ΒΟΝΙΤΣΑΣ, τα έργα του δήμου Ανακτορίου, κ.α. Όσοι θέλουν μπορούν να πάρουν την εφημερίδα στέλνοντας τα στοιχεία τους στη διεύθυνση: Τα νέα του Δρυμού, Κίρκης 2 16232 Βύρωνας, ή στέλνοντας e-mail: kutruge@otenet.gr ή επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο Καλό Πάνο: 6979335501 και τον αρχισυντάκτη και ψυχή της εφημερίδας Κουτρούμπα Γιώργο: 6974480377. Εσείς που διαθέτετε INTERNET, σας δίνεται η δυνατότητα να διαβάζετε από τους πρώτους κάθε νέο φύλλο της εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή στο http://www.xiromero.gr/ και στο Blog Δρυμός: http://cpt.pblogs.g/.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Κυκλοφορεί το περιοδικό «η βελανιδιά»

Κυκλοφόρησε το 24ο τεύχος του περιοδικού «η βελανιδιά», με πλούσια ύλη γύρω από διάφορα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό, που εκδίδει ο Σύλλογος φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «η αμαδρυάδα». Στόχος του περιοδικού είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωση και ανάδειξη του παλαιότερου δάσους των Βαλκανίων, του ιστορικού Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Το εξώφυλλο του τεύχους κοσμείται από μια κομμένη αιωνόβια βελανιδιά που λεηλατήθηκε από αδίστακτους λαθρουλοτόμους, για να σταματήσει η αλλοίωση και η καταστροφή του δάσους και του τοπίου, καθώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την περιοχή οι σπάνιες βελανιδιές και πολλά είδη αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας. Είναι ένα από τα «ζωντανά» περιοδικά που έχει το τρόπο και διαφέρει από τα συνηθισμένα, διαβάζεται με πάθος κι έπειτα το κοιτάζεις, το χαζεύεις, το ξαναδιαβάζεις, το απολαμβάνεις. Ξεφυλλίζοντας τις 88 σελίδες του περιοδικού «η βελανιδιά» ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει και να διαβάσει ανόθευτες θύμισες, την αγάπη για το περιβάλλον, η προστασία του περιβάλλοντος, αφιερώματα σε χωριά, να δει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, κ.α.
Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ταχυδρομικά το περιοδικό, στείλτε ταχυδρομική επιταγή 20€ (συνδρομή για 1 χρόνο) στη διεύθυνση: Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς Βιργινίας Μπενάκη 19-21, 10436 Αθήνα. Τηλ.-Φαξ: 210-5230359. Ε-mail: periodikovelanidia@yahoo.gr και amadryada@gmail.com.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Hμερίδα διοργανώνει o Σύλλογος Ρίγανης, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, με θέμα: «Αιτωλοακαρνανία - Προοπτικές Ανάπτυξης».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρίγανης Ξηρομέρου, σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου,
Σας προσκαλεί
στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:
«Αιτωλοακαρνανία - Προοπτικές Ανάπτυξης»
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
στο χωριό Ρίγανη Δήμου Στράτου
Ώρα έναρξης: 09:00 μ.μ.
Πληροφορίες: Νικ. Γεραντώνης 697 7207 378
Πέτ. Γραμμένος 697 4824 698
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
21:00
Έναρξη
21:05 Χαιρετισμός
Νικόλαος Γεραντώνης,
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίγανης
21:10 Προσφώνηση και χαιρετισμοί επισήμων
Εισηγήσεις
21:20 «Προοπτικές ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία»,
Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτ/νιας
21:40 «Πολιτισμός και Ανάπτυξη»
Παναγιώτης Κοντός,
Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας
22:00 «Προγράμματα Στήριξης της Υπαίθρου»
Κωνσταντίνος Θεσσαλός
Ειδικός Γενικός Γραμματέας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
22:20 «Ιόνια Οδός και προοπτικές ανάπτυξης»
Γεώργιος Περδικάρης, εκπρόσωπος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Ερωτήσεις— Τοποθετήσεις
Κλείσιμο εργασιών ημερίδας
ΧΟΡΗΓΟΙ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ
- ΧΟΙΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ Α.Ε
- SMART MEDIA

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ OΡH (ΚΟΡΥΦΗ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009, αναμένεται η Γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας, για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή). Συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009 στις 18:30 μ.μ. το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας (αίθουσα Ν.Σ., Διοικητήριο, Μεσολόγγι). Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είναι και το εξής:
«Γνωμοδότηση του Ν.Σ. επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου με τίτλο: «Αιολικό Πάρκο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) δυναμικότητας 19 ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 2 MW (συνολική ισχύς ΑΣΠΗΕ 38 MWe) και συνοδών έργων (εσωτερική οδοποιία, οδοποιία πρόσβασης, εσωτερική διασύνδεση, οικίσκος ελέγχου, γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης για τη διασύνδεσή του και υποσταθμός 20/150 KV) της εταιρίας «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», στη θέση «Περγαντή» των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος του Νομού Αιτωλ/νίας».
Εισηγητής: Ο κ. Καπώνης Δημοσθένης (Αντινομάρχης).
Υ.Γ: ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS
Σύμφωνα με Δελτίο τύπου της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, αναμένεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009 η Γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας, για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή). Εδώ να επισημάνουμε ότι ο εισηγητής Αντινομάρχης Καπώνης Δημοσθένης για να γνωματεύσει για τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα εξής:
Η ευρύτερη περιοχή των Ακαρνανικών είναι προστατευόμενη περιοχή λόγω:
1. Είναι ενταγμένη στο κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2000» (Natura 2000)
2. Έχει περιληφθεί, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα.
3. Υπάρχει στο κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά που φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή.
4. Ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίου, με πηγές, υδροφόρους ορίζοντες, ικανό, αν αναπτυχθεί σωστά, να προσελκύσει τουρισμό, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα φέρει
:
1. Δημιουργία θορύβου από την λειτουργία του Αιολικού Πάρκου.
2. Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε μία από τις ωραιότερες κορυφές των Ακαρνανικών.
3. Θα διαταράξει το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS είναι υπέρ της ήπιας μορφής Ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον. Δε θα πρέπει όμως στο βωμό της Αιολικής Ενέργειας να θυσιάσουμε τα πανέμορφα Ακαρνανικά Όρη. Θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όπου η παρέμβαση στο περιβάλλον θα είναι μηδενική. Όχι εκεί που θα το καταστρέψει.

Παρέμβαση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για την προστασία του Βελανιδοδάσους στο Ξηρόμερο.

Με παρέμβαση του στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανέδειξε την ανάγκη προστασίας του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Με Ερώτηση του προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Γ. Σουφλιά επισημαίνει:
Λόγω της έξαρσης της λαθροϋλοτομίας στο Ξηρόμερο, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα για το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου που αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σημαντικά εναπομείναντα Μεσογειακά δάση, μεγάλης βιολογικής και αισθητικής αξίας.
Τα αιωνόβια δέντρα, τα σπάνια απειλούμενα είδη και οι ιδιόμορφοι σχηματισμοί βλάστησης του οικοσυστήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία του δάσους στο Ξηρόμερο.
Η λαθροϋλοτομία σε συνδυασμό με τις εκχερσώσεις, τις καταπατήσεις, τις πυρκαγιές και άλλες παράνομες δραστηριότητες απειλούν όλο και περισσότερο το μοναδικό αυτό κομμάτι φυσικής κληρονομιάς.
Επιπρόσθετα, μεγάλη ενόχληση προέκυψε από την πρόσφατη τοποθέτηση στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου διαφημιστικών πινακίδων που διαφημίζουν –τι ειρωνεία- αλυσοπρίονα με πρόσχημα την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων εξελέγη ο συγχωριανός μας Στέλιος Φούντας.

Με την εκλογή του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη από τις 26-28.06.2009. Στόχος του συνεδρίου ήταν η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως η διαμόρφωση του πολιτικού προσανατολισμού, της οργάνωσης αλλά και της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος στη νέα περίοδο αναβαθμισμένων απαιτήσεων και προσδοκιών στην οποία έχει εισέλθει. Το 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο συνεδρίασε, για πρώτη φορά, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου και εξέλεξε τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Πρόκεται για τους: Ελεονόρα Ζώτου, Ιωάννα Κοντούλη, Κάτια Λεμπέση, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Μιχάλη Πετράκο και Νίκο Χρυσόγελο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν θα μπορούσε να είναι μέλος από τη στιγμή που εξελέγη ευρωβουλευτής, διευκρίνισαν οι Πράσινοι, λόγω του καταστατικού του κόμματος. Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου εξελέγη και ο Παπαδατιώτης εκπαιδευτικός Στέλιος Φούντας.