Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Εορτασμός Πολιούχου Παπαδάτου Ξηρομέρου "ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ" την 19 και 20 Μαϊου.


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ο Εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιον του

Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Παπαδάτου

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ

Στην Θρησκευτική Πανήγυριν του φερόνυμου Ιερού Ναού

Την Τετάρτη 19 Μαϊου ώρα 19:00

στον Πανηγυρικόν Εσπερινόν μετά αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος

και την Πέμπτη 20 Μαϊου ώρα 7:00

στον Όρθρον και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία,

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί
Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου μας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κέφι, χορός και διάθεση για τη ζωή

Επιτυχία σημείωσε, η Βραδιά Νεολαίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποδήμων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι», την Παρασκευή 7 Μαΐου, στο café-bar BOO, Σαρρή 21 στο Ψυρρή.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι νέοι και νέες, αντάμωσαν και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πολλοί από τους νέους που κατάγονται από τις Φυτείες και τα τελευταία χρόνια διαμένουν και εργάζονται στην Αθήνα, παιδιά ετεροδημοτών και φυσικά αρκετοί φοιτητές.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβίτσας Κώστας Γεωργούλας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Γιώργος Τσέλιος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν την εκδήλωση.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ: Ο "ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ" να ονομαστεί "ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ" και καλεί το ΔΗΜΟ ΜΕΔΕΩΝΟΣ να αποτελέσει τμήμα του νέου "ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ"

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυτειών κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής 30/4/2010 συζήτησε εκτός των άλλων θεμάτων και την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για το χωροταξικό και την ονομασία των Νέων Δήμων σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Παναγιώτη Τζαχρήστα ο οποίος είπε τα εξής:
Μετά από την δημοσιοποίηση της πρότασης για την σύσταση των νέων Δήμων που προβλέπει το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στην οποία για τον Νομό Αιτωλ/νίας περιγράφονται επτά (7) νέοι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Φυτειών συνενώνεται με τον Δήμο Αστακού και τον Δήμο Αλυζίας για να αποτελέσουν νέο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το όνομα «Δήμος Αστακού».
Αντίστοιχα σε ότι αφορά το υπόλοιπο της Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου δημιουργείται ακόμα ένας Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συνένωση των Δήμων Μεδεώνος, Παλαίρου και Ανακτορίου με έδρα την Βόνιτσα, ο οποίος ονομάζεται «Δήμος Ξηρομέρου».
Με βάση λοιπόν αυτή την πρόταση υπάρχουν σημεία που θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο στην σημερινή συνεδρίαση του να εντοπίσει και να προτείνει την τροποποίηση τους και συγκεκριμένα:
1) Το όνομα των Δήμων
Γνωρίζουμε όλοι πως η επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου αφορά ενιαία γεωγραφική ενότητα πλήρως οριοθετημένη και η ονομασία της συγκεκριμένης επαρχίας έχει αναφορά τόσο στο Κεντρικό Ξηρόμερο όσο και στην Βόνιτσα ,ξεχωριστά, μιας και η φυσική οριοθέτηση των περιοχών αυτών λόγω της οροσειράς των Ακαρνανικών είναι ξεκάθαρη
. Επομένως λογικό και απαραίτητο θα ήταν προς αποκατάσταση της εννοιολογικής σημασίας του γεωγραφικού προσδιορισμού με σαφή τρόπο, ο Δήμος που σήμερα ονομάζεται στο σχέδιο νόμου «Δήμος Αστακού» να ονομαστεί «Δήμος Ξηρομέρου».
2) Σύνθεση των δύο Δήμων της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου
Ο Δήμος Μεδεώνος, όμορος με τον Δήμο Φυτειών, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γεωγραφικής ενότητας του Κεντρικού Ξηρομέρου
με ίδιες ανάγκες, ίδιες συνήθειες, ίδια κουλτούρα και ίδια δυναμική με τον Δήμο Φυτειών και ως εκ τούτου και εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη βούληση της Διοίκησης του Δήμου Μεδεώνος και των Τοπικών Συμβουλίων θα ήταν σκόπιμο να αποτελέσει Τμήμα του «Δήμου Ξηρομέρου».
Στην συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι πρωτίστως εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την απόρριψη του αιτήματος του Δήμου Φυτειών για δημιουργία τριών (3) Δήμων στο Ξηρόμερο με την δημιουργία «Δήμου Κεντρικού Ξηρομέρου», το οποίο ήταν προϊόν ομόφωνης απόφασης Λαϊκής Συνέλευσης των Δημοτών και επικύρωση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολούθως συμφώνησαν με την εισήγηση του Προέδρου.
Έπειτα από τα ανωτέρω κάλεσε το Συμβούλιο να πάρει σχετική απόφαση.
Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» όπως προτείνει σε κάθε αρμόδιο:
1) Ο Δήμος που σήμερα ονομάζεται στο σχέδιο νόμου « Δήμος Αστακού» να ονομαστεί «Δήμος Ξηρομέρου».
2) Ο Δήμος Μεδεώνος , εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη βούληση της Διοίκησης και των Τοπικών αυτού Συμβουλίων , θα ήταν σκόπιμο να αποτελέσει Τμήμα του «Δήμου Ξηρομέρου».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Λαϊκή συνέλευση για τον ''Καλλικράτη'' στον Αετό Ξηρομέρου. Ψήφισμα του συλλόγου Αετινών για ένταξη στο δήμο με έδρα τον Αστακό.

Λαϊκή συνέλευση για τον ''Καλλικράτη'' στον Αετό Ξηρομέρου. Ψήφισμα του συλλόγου Αετινών για ένταξη στο δήμο με έδρα τον Αστακό.
Το Τοπικό Συμβούλιο Αετού Ξηρομέρου καλεί τους δημότες σε λαϊκή συνέλευση την Κυριακή, 2 Μαίου, στις 12 το μεσημέρι, σε κεντρικό καφενείο του χωριού με θέμα: «Πρόγραμμα Καλλικράτης και Δ.Δ. Αετός».
Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος», με ψήφισμα που εξέδωσε αποφάσισε ομόφωνα ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στη συνένωση του χωριού τους στο Δήμο με έδρα την Βόνιτσα και Απαιτούν ο Αετός να ενσωματωθεί στο νέο δήμο με έδρα τον Αστακό.
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΕΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ο ΜΠΟΥΜΣΤΟΣ»
ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΕΤΟΥ ΜΕΔΕΩΝΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ.
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος» σε έκτακτη συνεδρίαση του, στις 28-4-2010 συζήτησε την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση με την οποία το χωριό Αετός Μεδεώνος Αιτωλοακαρνανίας συνενώνεται στο νέο δήμο με έδρα την Βόνιτσα, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Το Δ. Σ. με παρόντα τα 7 μέλη του, αποφάσισε ομόφωνα ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε συνένωση του χωριού μας με έδρα την Βόνιτσα και Απαιτεί ο Αετός να ενσωματωθεί στο νέο δήμο με έδρα τον Αστακό για τους παρακάτω λόγους
:
-Ο Αετός είναι στην ίδια γεωγραφική ενότητα με το νέο Δήμου Αστακού και αποτελεί φυσική συνέχεια και συγκεκριμένα εφάπτεται με τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μπαμπίνη, Βλυζιανά, Αρχοντοχώρι, Παπαδάτος, Φυτείες που ανήκουν στο νέο Δήμο. Αποτελούμε ένα αναπόσπαστο και ενιαίο σύνολο με ίδιες δυνατότητες και προοπτικές για μια αναπτυξιακή ενότητα. Η μέγιστη χιλιομετρική απόσταση του χωριού μας από την πόλη του Αστακού είναι μόλις 15 χλμ. και υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος ενώ αντίστοιχα απέχουμε από την πόλη της Βόνιτσας τουλάχιστον 70 χλμ. και δεν υπάρχει δρόμος.
-Οι κοινωνικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων του Αετού με τον Αστακό είναι αυταπόδεικτοι και αφορούν όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής μας αφού εδώ και πολλές δεκαετίες εξυπηρετούμαστε από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, την Εφορία, τις Τράπεζες, το Υποθηκοφυλακείο, την Ένωση Συνεταιρισμών, το Κέντρο Υγείας, κ. α.
Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι, η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα εκφράσει και θα υλοποιήσει την δίκαιη, καθολική και αυταπόδεικτη επιθυμία του συνόλου των Δημοτών του Αετού Αιτωλοακαρνανίας ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΕΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΖΑΦΕΙΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Πηγή: http://aetosxiromeroy.blogspot.com/

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" : 2 Δήμοι στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ, 7 Δήμοι στην Αιτωλοακαρνανία.

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 330 με 340 δήμων σε όλη τη χώρα, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται κάθε 5 χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία προβλέπεται η δημιουργία των εξής 7 δήμων και 2 για το Ξηρόμερο.

1. Δήμος Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο αποτελούμενος από τους Δήμους:
α . Αγρινίου β .Παραβόλας γ. Παρακαμπυλίων δ. Στράτου ε. Νεάπολης στ. Αγγελοκάστρου ζ. Παναιτωλικού και η. Θεστιέων, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ξηρόμερου με έδρα τη Βόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Ανακτόριου β. Παλαίρου και γ. Μεδεώνος, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Αστακού με έδρα τον Αστακό αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Αστακού β. Φυτειών και γ. Αλυζίας, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Ναυπακτίας με έδρα τη Ναύπακτο αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Ναυπάκτου β. Αποδοτίας γ. Πυλλήνης δ. Πλατάνου ε. Αντιρρίου και στ. Χάλκειας, οι οποίοι καταργούνται
5. Δήμος Αμφιλοχίας με έδρα την Αμφιλοχία αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Αμφιλοχίας β. Ινάχου και γ. Μενιδίου, οι οποίοι καταργούνται.

Πρόταση 1
6. Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου β. Οινιάδων και γ. Αιτωλικού, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Τριχωνίδας με έδρα το Θέρμο αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Θέρμου β. Αρακύνθου και γ. Μακρυνείας, οι οποίοι καταργούνται.

Πρόταση 2
6. Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι αποτελούμενος από τους δήμους:
α. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου β. Οινιάδων γ. Αράκυνθου δ. Μακρύνειας και ε. Αιτωλικού, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Στο δήμο Θέρμου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
Γ. Ο Δήμος Θέρμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός.