Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Προβολή του Δήμου Φυτειών στην εφημερίδα «Τα νέα της Αιτωλοακαρνανίας»




«Φυτείες: Πύλη του Ξηρομέρου». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα «Τα νέα της Αιτωλοακαρνανίας» δημοσιεύει τρισέλιδο εκτενές αφιέρωμα για τις ομορφιές του Δήμου Φυτειών. Η εφημερίδα δημοσιεύει και συνέντευξη του δημάρχου Φυτειών Πάνου Τζαχρήστα, ο οποίος επισημαίνει: «Η ύπαρξη πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος (λίμνες Οζερός και Αμβρακία), τα αξιόλογα μνημεία Ι. Μονή Λιγοβίτσίου, ανεμόμυλος, Άγιος Στέφανος, αρχαίες Φοιτίαι, Παναγία η μαυρομάτα, το κλίμα, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η πληρότητα των υποδομών και βέβαια η γεωγραφική μας θέση ως θέα και ως δυνατότητα πρόσβασης σε άλλους προορισμούς, καθιστά το δήμο μας ενδιαφέροντα προορισμό όχι μόνο για μια μικρή εκδρομή αλλά για πολυήμερη διαμονή» και κατέληξε: «η εντός του έτους παράδοση του κόμβου Κουβαρά στη κυκλοφορία , δημιουργεί καθήκοντα και ευκαιρίες όχι μόνο στη δημοτική αρχή αλλά και στη κοινωνία του δήμου μας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και την ευκαιρία και τους επισκέπτες μας». Στο φύλλο της εφημερίδας επίσης υπάρχουν κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά που συνοδεύονται με φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις φυσικές καλλονές και τη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του δήμου Φυτειών.

Προτάσεις από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων και των αθλητικών υποδομών.


Η εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη, η οποία αφορούσε στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Νομού μας και στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από το αρμόδιο υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τους, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για την άθληση της νεολαίας του νομού.
Συγκεκριμένα η κατάσταση των αθλητικών υποδομών ανά δήμο, ειδικότερα στο Ξηρόμερο, έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα κλειστό γυμναστήριο. Το Εθνικό στάδιο Βόνιτσας απαιτεί χρηματοδότηση της τάξης του 1.500.000 ευρώ, για κατασκευή εξέδρας, συνθετικού χλοοτάπητα, αποδυτήριων και ταρτάν στίβου. Το δημοτικό στάδιο Βόνιτσας χρίζει άμεσης επισκευής του χλοοτάπητα, ενώ τα γήπεδα του Αγ. Νικολάου, του Θύρρειου, του Δρυμού, των Παλιάμπελων και του Μοναστηρακίου, στερούνται περίφραξης, φωτισμού, εξεδρών και χρειάζονται μερική βελτίωση των αποδυτηρίων. To κλειστό γυμναστήριο Βόνιτσας χρειάζεται βάψιμο, συντήρηση των αποδυτηρίων, εξωτερικό φωτισμό και ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου. Στο ναυταθλητικό όμιλο χρειάζεται κατασκευή αποθηκευτικού χώρου και στην Νέα Καμαρίνα κατασκευή γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ.
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κανδήλας, Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα) και τρία γήπεδα μπάσκετ ( Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα). Τα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν έχουν εξέδρες, χλοοτάπητα, αποδυτήρια και οι περιφράξεις τους είναι υποτυπώδεις. Ανάγκη επέκτασης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Κανδήλας.
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Αστακός, Μαχαιρά, Σκουρτού). Το γήπεδο του Αστακού είναι με περίφραξη, χωρίς όμως χλοοτάπητα, εξέδρες και χώρους υγιεινής-αποδυτήρια. Χρίζουν αλλαγή περίφραξης και κατασκευή αποδυτηρίων, τα γήπεδα της Μαχαιράς και της Σκουρτούς. Υπάρχει ακόμη στον Αστακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες. Υπάρχουν επίσης τέσσερα γήπεδα μπάσκετ (Αστακός, Καραϊσκάκη, Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι), τα οποία έχουν μόνο περίφραξη και βόλεϊ-τένις στον Αστακό μόνο με περίφραξη και χλοοτάπητα.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κατούνα, Τρύφος, Αετός και Κονοπίνα), τα οποία είναι χωμάτινα, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες, καθώς και 2 γήπεδα μπάσκετ ασφαλτοστρωμένα.
ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου, χωρίς χλοοτάπητα και εξέδρες, με ελλιπή αποδυτήρια ( έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος κτλ), τα οποία έχουν όλα περίφραξη. Στο Νεοχώρι υπάρχει δημοτικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου, διαδρόμους ταχύτητας, γήπεδο μπάσκετ & βόλεϊ, αποδυτήρια και ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχουν όμως χλοοτάπητας και εξέδρες. Απαιτούνται αλλαγή περιφράξεων και βελτιώσεις των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, στα γήπεδα Λεσινίου και Πενταλόφου, καθώς και κατασκευή χλοοτάπητα και εξεδρών στο γήπεδο Κατοχής.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου ( Πάλαιρος, Πλαγιά), με περίφραξη, χωρίς χλοοτάπητα και ηλεκτροφωτισμό. Το γήπεδο της Πλαγιάς χρειάζεται νέα περίφραξη και κατασκευή αποδυτηρίων. Στην Περατιά υπάρχει χώρος άθλησης (αθλοπαιδιά), χωρίς όμως περίφραξη. Στην Πάλαιρο το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο είναι χωρίς ταρτάν.
ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Υπάρχουν δυο γήπεδα (Φυτείες, Παπαδάτου). Απαιτούνται εξέδρες, ηλεκτροφωτισμός και αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Φυτειών, καθώς και βελτίωση της περίφραξης και των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Παπαδάτου, το οποίο είναι στρωμένο με χαλίκι. Τέλος ζητείται η κατασκευή γηπέδων 5χ5, στους οικισμούς Ρίβιου, Κουβαρά και Αγίου Στεφάνου.
Τέλος αποφασίστηκε ο περαιτέρω εμπλουτισμός με στοιχεία της παραπάνω κατάστασης, καθώς και η προσπάθεια σε συνεργασία με τους δήμους – στους οποίους άλλωστε ανήκουν τα περισσότερα γήπεδα - από κοινού διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων βελτίωσης τους, καθώς και την δημιουργία νέων υποδομών άθλησης.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Τάκης Καρναβάς: Έργο του Πάνου Χαραλάμπους


Ο συγχωριανός μας Πάνος Χαραλάμπους ανήκει στη γενιά των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιχειρούν με τα έργα τους να εκφράσουν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες ως μέλη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Στο συγκεκριμένο έργο απεικονίζεται ο αξέχαστος ξηρομερίτης τραγουδιστής Τάκης Καρναβάς, ένα σύμβολο για τους Ξηρομερίτες. Ο Τάκης Καρναβάς έχει μπει βαθιά στις καρδιές και στο νου όλων των απλών ανθρώπων, αφού τα τραγούδια του αγκαλιάζουν τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες των Ξηρομεριτών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ο Πάνος Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται από την Παπαδάτου (Ρίβιο) της Αιτωλοαακαρνανίας. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1983-88) εργαστήριο Ν. Κεσσανλή), όπου διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου. Συμμετείχε σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η 2η (Θεσσαλονίκη 1986) και η 3η (Βαρκελόνη, 1987 / Μπολόνια 1988) Biennale Νέων Δημιουργών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου, η έκθεση Out of Limits στην Πολωνία, και η Kunst Europa στο Βερολίνο το 1991. Συμμετοχή είχε επίσης στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στα πλαίσια του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη Γλασκώβη το 1990 και στην Κοπεγχάγη το 1996. Ο Χαραλάμπους ανήκει στη γενιά των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιχειρούν να εκφράσουν με το λεξιλόγιο της διεθνούς εικαστικής σκηνής προσωπικά βιώματα και εμπειρίες ως μέλη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το έργο του Χαραλάμπους κινείται κυρίως στο πεδίο των μικτών τεχνικών, των κατασκευών, επιτοίχιων ή μη και των εγκαταστάσεων. Ο τόπος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, κοντά στις ακτές της Αμβρακίας λίμνης και οι καπνοπαραγωγικές ασχολίες της οικογένειάς του τού έδωσαν τα ερεθίσματα για τα έργα του. Ήδη από τα χρόνια των σπουδών του στράφηκε στη διερεύνηση της σχέσης του σημερινού ανθρώπου με τη φύση και στις διαδικασίες της καλλιέργειας. Αρχικά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στον καπνό, ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Χαραλάμπους πέρασε στη διερεύνηση του υδάτινου κόσμου και των μυστικών της αλιείας. Κινούμενος οριστικά πλέον στο πεδίο των εγκαταστάσεων, χρησιμοποίησε ψηλές λαστιχένιες μπότες ψαρέματος, παραγάδια, άγκιστρα διαφόρων μεγεθών, τρίαινες, μεταλλικά βαρίδια και δίχτυα, καθώς και ψάρια τα οποία διατηρούσε σε πάγο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα έργα του Χαραλάμπους έχουν ως θέμα την ψυχαγωγία. Οι μορφικές αναγωγές σ' αυτήν την περίπτωση αφορούν στα λαϊκά πανηγύρια και συγκεκριμένα προέρχονται από μια επίδειξη δεξιοτεχνίας που επιχωριάζει στη Στερεά Ελλάδα: το χορό των ποτηριών, ο οποίος εκτελείται πάνω σε αναποδογυρισμένα ποτήρια.

Σύλλογος Κωνωπινιωτών: Παράνομες αμμοληψίες απειλούν τη λίμνη Αμβρακία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
“ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ”
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1982
Τ.Θ. 3083, 102.10 * ΑΘΗΝΑ
Ηλεκτρονική Δ/νση: http://www.konopinaps.gr/
Ηλεκτρ.Ταχυδρ.- email: info@konopinaps.gr
ΠΡΟΣ
1) Δήμαρχο Μεδεώνος κ. Γιάννη Σεραφή
2) Αντιδήμαρχο Ράπτη Λάμπρο
3) Μέλη Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Μεδεώνος
4) Πρόεδρο του Δ.Δ.Κονοπίνας κ. Κωνσταντίνο Κωστακιώτη
5) Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δ. Κονοπίνας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
1) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας/Γραφείο κ. Νομάρχη
2) κ. Διοικητή Α.Τ. Κατούνας
3) Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας
4) Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού
5) Πολιτιστικό Σύλλογο Τρύφου
6) Σύλλογο Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».
Σας γνωρίζουμε ότι, στη Λίμνη Αμβρακία και στη παραλίμνια περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας του Δ.Δ. Κονοπίνας, του Δήμου Μεδεώνος και συγκεκριμένα στον αιγιαλό «Χαλιάς», αριστερά του αντλιοστασίου της Κατούνας, διαπιστώθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψή μελών του Συλλόγου μας εκσκαφές χαλικοληψία με πρόσφατα αποτυπωμένα ίχνη του σκαπτικού οχήματος που έκανε την εξόρυξη με καταστροφή του μοναδικού –ίσως- γιαλού λίμνης με χαλίκι στην πατρίδα μας και σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος.
Επειδή, η Λίμνη Αμβρακία λόγω του ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός της, υπόκειται και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI, και για αποτροπή του κινδύνου διατάραξης του οικοσυστήματος της περιοχής, παρακαλούμε όπως εξετάσετε-ερευνήσετε το θέμα και ενεργήσετε άμεσα, για την πρόληψη των αυθαιρεσιών που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΟΛΗΣ

Οικολογικά εγκλήματα. Παράνομες αμμοληψίες στην Αμβρακία και κοπή αιωνόβιων βελανιδιών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του ΛΟΥΝΤΖΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Ευφρονίου 80 – Καισαριανή
Τηλ 6947732762
Δημότης Μεδεώνος


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην γενέτειρά μου (Δ.Δ. Κωνωπίνας) διαπίστωσα με λύπη ότι η μοναδική βοτσαλωτή παραλία της λίμνης Αμβρακίας (η οποία προστατεύεται και από διεθνής συμβάσεις υπέρ της προστασίας της φύσης) έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η παραλία αυτή, για όσους δεν την γνωρίζουν, ονομάζεται Χαλιάς και βρίσκεται στην θέση που βρίσκονται και τα αντλιοστάσια των Δημοτικών διαμερισμάτων Κωνωπίνας και Κατούνας. Στην εν λόγω παραλία (την οποία γνωρίζω πολύ καλά από την παιδική μου ηλικία αφού κοντά σε αυτή βρίσκεται κτήμα με ελιές της οικογένειάς μου) έχει γίνει συστηματική αμμοληψία με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική μορφολογία της παραλίας. Τα ίχνη της αμμοληψίας ήταν πολύ πρόσφατα, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι παρανομούντες λειτούργησαν με θρασύτητα, αφου βρισκόμασταν σε εορταστική περίοδο και πολλοί ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας θα έκαναν μια επίσκεψη στην περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Υπάρχουν φωτογραφίες καθώς και επώνυμες καταγγελίες που πιστοποιούν το έγκλημα αυτό.

Επίσης μεταβαίνοντας πλησίον του εξωκλησιού Άγιος Χριστόφορος (200 μέτρα αριστερά της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου Κατούνας -Παππαδάτου με το δρόμο που οδηγεί προς το εξωκλήσι της Αγίας Άννας) διαπίστωσα ότι δύο αιωνόβιες βελανιδιές είχαν γίνει βορά στις ορέξεις ασυνείδητων υλοτόμων.
Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είχα την διαβεβαίωση ότι καμμία άδεια δεν δόθηκε στην περιοχή για κόψιμο δέντρων βελανιδιάς. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτά τα δέντρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και της ιστορίας του αυτού του τόπου. Αποτελούν μνημεία που πρέπει να προστατεύουμε και όχι να κακοποιούμε.
Τόσα χρόνια μας υπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε όταν γερνάνε γιατί τότε είναι που τα χρειαζόμαστε περισσότερο από πριν.
Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας μέρα εκατοντάδες συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα να εκφράζουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προστασία της φύσης και την τιμωρία των ενόχων.
Εγώ από την πλευρά μου καταγγέλω αυτές τις παρανομίες και περιμένω από τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχία Αιτωλ/νίας, Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Τοπικούς Συλλόγους υπέρ της προστασίας της φύσης κλπ, να σταματήσουν ΤΩΡΑ αυτό το έγκλημα που συντελείτε σε βάρος της Αιτωλοακαρνανικής Φύσης.
Περιμένω απαντήσεις από όσους νιώθουν την ανάγκη να το πράξουν.
Ευχαριστώ.
Λούντζης Γεράσιμος

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΤΟ ΒLOG ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)


ΑΠΟ ΤΗ "ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ" ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΑΜΠΕΛΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

KAΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΥΜΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΑΕΤΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒLOG ΔΡΥΜΟΣ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Ο Άγιος Στέφανος Ριβίου (βρίσκεται στον οικισμό Αγ. Στεφάνου του Δ. Δ. Παπαδάτου Δήμου Φυτειών)


O ναός του Αγ. Στεφάνου Ρίβιου είναι χτισμένος σε ύψωμα της περιοχής Ριβίου ένα χιλιόμετρο δεξιά του οδικού άξονα Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Το τοπωνυμικό «Ρίβιον» αναφερόταν άλλοτε στην γειτονική λίμνη. Είναι παλαιότατο αλλά δεν συναντάται στα μεσαιωνικά κείμενα τα σχετιζόμενα με την τοπογραφία της περιοχής.
Έτσι δεν είναι γνωστό εάν η εκκλησία αποτελούσε καθολικό μονής ή ναό που ανήκε σε κάποιο οικισμό ή μετόχι μεγαλύτερου μοναστικού κέντρου. Η πρόσφατη αποκάλυψη πολυάριθμων τάφων στα ανατολικά-δυτικά και νότια του ναού και η επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος νοτιότερα ακόμη του αγροτικού δρόμου σε συνδυασμό με την απουσία ερειπίων, συνηγόρων ότι ο ναός ήταν κοιμητηριακός ενός κοντινού οικισμού που πιθανόν καταστράφηκε στο διάστημα της τουρκοκρατίας. Ο ναός έχει εξωτερικές διαστάσεις 6,40 Χ 4,00 μ. χωρίς την εξέχουσα τρίπλευρη αψίδα του ιερού. Η κάτοψη του είναι ένα απλό ορθογώνιο που γίνεται πιο σύνθετη στο εσωτερικό με δύο ζεύγη παραστάδων που στηρίζονται στους θόλους και τον οκταγωνικό τρούλλο. Ανήκει δηλαδή στον τύπο του μονόχωρου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλλο. Το σύστημα τοιχοποιίας αποτελείται από οριζόντιες απλές και διπλές σειρές πλίνθων που παρεμβάλλονται στους δόμους των λίθων και διπλές πλήνθους στους κάθετους αρμούς. Είναι το λεγόμενο πλινθοπερίκλειστο σύστημα ποικιλλόμενο με απλές και διπλές σειρές οδοντωτών ταινιών και διακοσμητικών πλίνθων που κοσμούν τις επιφάνειες των τοίχων και την αψίδα και πλαισιώνουν τα μονόλοβα και δίλοβα παράθυρα των όψεων.
Ο ναός ήταν αρχικά κατάγραφος με τοιχογραφίες που έχουν εκπέσει. Ίχνη από τον βυζαντινό διάκοσμο σώζονται στα λοφία του τρούλλου, στα οποία παριστάνονται οι τέσσερεις Ευαγγελιστές, καθώς και στο νότιο τοίχο με παράσταση Ιεράρχη. Στην κόγχη της πρόθεσης η Άκρα Ταπείνωση έχει ζωγραφιστεί κατά το διάστημα της Τουρκοκρατίας. Παρ’ ότι στην αρχιτεκτονική του ναού συναντώνται στοιχεία της αρχιτεκτονικής του 12ου αιώνα (μορφή τρούλλου και δίλοβων παραθύρων) εν τούτοις τα κυριότερα στοιχεία δομής των τοίχων τοποθετούν το λιτό αυτό κτίσμα στο πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα και το εντάσσουν στην οικοδομική δραστηριότητα του δεσποτάτου της Ηπείρου.
Ο ναός εγκαταλελειμένος ίσως από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αναστηλώθηκε το 1997-1998 με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το παραπάνω κείμενο είναι ανηρτημένο σε πινακίδα έξω από ναό.

****Θα ήταν καλό να γίνει αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ναού για την καλύτερη ανάδειξη του μνημείου.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Εντυπωσιάζει το περίπτερο της Αιτωλοακαρνανίας στο Φεστιβάλ ελιάς.






Άνοιξε τις πόρτες του το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 12 Απριλίου 2009 με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και πολλών φορέων του κλάδου.
Η Αιτωλοακαρνανία
, συμμετέχει και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά με όλα τα προϊόντα της ελιάς, με εντυπωσιακό περίπτερο, με στόχο να προβληθούν τα δύο βασικά προϊόντα της πατρίδας μας και τα παράγωγά τους και να επισημανθούν προβλήματα του κλάδου και να αναζητηθούν λύσεις.
Εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση του περιπτέρου, δείχνουν οι επισκέπτες, οι οποίοι περνάνε και γεύονται επιτραπέζιες ελιές, ελαιόλαδο καθώς και άλλα προϊόντα της ελιάς τα οποία παράγονται στο Νομό μας από τον Σύλλογο Εξαγωγέων – Τυποποιητών και Εμπόρων Βρώσιμων Ελιών (Σ.Ε.Τ.Ε.Β.Ε.) και ελαιοτριβείων του νομού και τα οποία διακρίνονται για την υψηλή ποιότητάς τους .
Στα εγκαίνια έναρξης του φεστιβάλ παρευρέθηκαν: Ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, ο Αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης, ο Σύμβουλος της Νομαρχίας Γιάννης Ψαράκης, ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο Νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμού Παναγιώτης Καλός και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κουτρούμπας κ.ά.
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00 το πρωί έως 9:00 το βράδυ. Να μην λείψει κανένας Αιτωλοακαρνάνας..