Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Εντυπωσιακή η παρουσία του Δήμου Φυτειών στη διεθνή έκθεση "Polis" στη Θεσσαλονίκη.





Ισχυρή παρουσία είχε ο Δήμος Φυτειών, κατά τη διάρκεια της 7ης Έκθεσης “POLIS 2009” Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίου-Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου2009. Εκατοντάδες επισκέπτες προμηθεύτηκαν το έντυπο πληροφοριακό υλικό και ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους του περιπτέρου λεπτομερώς για την Περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας είχε συναντήσεις με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και με ετεροδημότες που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης παρευρέθησαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευθυμία Καραπάνου -Κολοβού και Ευστάθιος Παληγεώργος.

Τα μέλη της Ν.Δ. στο Δήμο Φυτειών ψήφισαν Ντόρα Μπακογιάννη.


Τα μέλη της Ν.Δ. στο Δήμο Φυτειών, στην αναμέτρηση για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ, ψήφισαν Ντόρα Μπακογιάννη, όχι όμως και η υπόλοιπη Ελλάδα καθώς νέος αρχηγός της ΝΔ εκλέγεται ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα στο εκλογικό τμήμα των Φυτειών έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Σύνολο ψηφισάντων 262, Εγκυρα 258, Ακυρα 2, Λευκά 2.
Ελαβαν:
Μπακογιάννη 150, Σαμαράς 84, Ψωμιάδης 24.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην Αιτωλοακαρνανία

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Πρώτη συμμετοχή του Δήμου Φυτειών στην έκθεση της Αυτοδιοίκησης "POLIS 2009" Θεσσαλονίκη 26-29/11/09.





Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής για προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας ,ο Δήμος Φυτειών συμμετάσχει με πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό στην έκθεση POLIS 2009 , που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη από 26-29 Νοεμβρίου .Προσκαλούνται οι συνδημότες και οι φίλοι του Δήμου μας να επισκεφθούν το STAND του Δήμου μας το οποίο θα βρίσκεται στο περίπτερο 15 μαζί με άλλους έντεκα Δήμους του νομού Αιτ/νίας.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη –Παρασκευή –Σάββατο 12.00 έως 20.00, Κυριακή 10.00 έως 16.00
http://www.fities.org/

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Δημάρχου Φυτειών Παναγιώτη Τζαχρήστα στις Βρυξέλλες.





Επίσκεψη στην έδρα της Ε.Ε. πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας κατόπιν προσκλήσεως του Ευρωβουλευτή Γ. Σταυρακάκη. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν ενημερωτικός σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης έγινε συνάντηση εργασίας των προσκεκλημένων Δημάρχων με εκπροσώπους της Μόνιμης Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. καθώς επίσης και με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Samecki. Εκτός από τα παραπάνω , ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση που μεταδόθηκε απευθείας από δέκα ελληνικά περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, παρουσία και των ευρωβουλευτών Γ.Σταυρακάκη, Σ.Ράπτη, Χρυσούλας Παλιαδέλη και Κρίτωνα Αρσένη.
http://www.fities.org/

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Θαυμάστε έναν οκτάχρονο πιτσιρικά, θαυμάστε ένα ταλέντο στο χορό, από το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο στο Καραϊσκάκη Αστακού.


ΒΙΝΤΕΟ: FOTO ART ANGELOS, ΤΟΠΟΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009.
Ο 8χρονος πιτσιρικάς του βίντεο δίνει τα «ρέστα» του, στο Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο στο Καραϊσκάκη Αστακού και δείχνει ότι είναι μεγάλο ταλέντο στο χορό και μάλιστα από πολύ μικρός! Αν συνεχίσει έτσι, είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσει και το Τραβόλτα και το Ρουβά. Μπράβο μικρέ…
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) πραγματοποιεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 την Ετήσια Χοροεσπερίδα της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο « ΑΓΡΙΜΙΑ», Λιοσίων 7 & Βατσαξή 4 – Αθήνα ώρα προσέλευσης : 22:00.
Θα διασκεδάσουμε με το δημοφιλές μουσικό σχήμα της νυχτερινής Αθήνας που αποτελείται από τους: στο τραγούδι, Νίκος Βαλαχοδήμος, Κώστας Σαφέτης, Γιώργος Μπέκιος, Γιώργος Καψάλης, Σ. Σιώλος κ.ά και στο κλαρίνο ο Νεκτάριος Κοκκώνης και ο Μ. Τσίκος.
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την χοροεσπερίδα που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας και να περάσετε μια όμορφη βραδιά γεμάτη κέφι και καλό ελληνικό τραγούδι.
Για κράτηση τραπεζιών και προσκλήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, τηλ. επικοιν. : 210-5232676, κάθε Τετάρτη απόγευμα 18:00–20:00 ή να επικοινωνήσετε με τους κ.κ. Δημήτρη Στεργίου 6972-660909, Αθανάσιο Γεροδημήτρη 6944-156783, Ταξιάρχης Σάββας 6938119719, Άγγελος Μηλιώνης 6974825265, Δημήτρης Κοθρούλας 6946068874, Χριστίνα Βρακατσέλη 6944739780, Γιώργος Τσέλιος 6982848331,Βασίλης Μπουρνάζος 6944157066, Μάκης Κατσαρομήτσος 6973249075, Όλγα Βαρβάτου 6974660107 & Σπύρος Μπάκας 6972011751.
Σας περιμένουμε,
Με τιμή
Το Κεντρικό Συμβούλιο

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι» του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση.


















Τη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια ζεστή και ήρεμη ατμόσφαιρα, στη Στοά του Βιβλίου στην αίθουσα λόγου και Τέχνης (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα), η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ίαμβος». Την εκδήλωση συντόνισε με σωστές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις ο Χρήστος Κλαδευτήρας γιατρός-πρώην Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές και φυσικά τον συγγραφέα.
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους: Στεργίου Δημήτρη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, Σπύρο Φυσελιά πρόεδρο της βελανιδιάς, Ανδρέα Μακρυπίδη βουλευτή, Σπύρο Μπενέκο πρόεδρο του Συλλόγου Μπαμπίνης, Γιούλα Παπά δασκάλα στο Δημοτικό σχολείο Μπαμπίνης, Θεόδωρο Χολή Γραμματέα του συλλόγου Κωνωπίνας, Χρήστο Ντέμο πρόεδρο του Συλλόγου Αετού και τον εκδότη Καλαμαρά Αγησίλαο.
Για το βιβλίο και το έργο του Γεωργίου Μπαρμπαρούση μίλησαν οι : Ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε, ο οποίος εξήρε το έργο του συγγραφέα και αναφέρθηκε στο πατριδοτοπικό έργο του, η Άννα Ραμού-Χαψιάδου ομότιμη καθηγήτρια ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στη συγγραφική πτυχή του βιβλίου αναλύοντας περιεκτικά όλες τις ενότητες, ο Γιάννης Δημητρούκας Βυζαντινολόγος-Σχολικός σύμβουλος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ιστορικών ντοκουμέντων του βιβλίου, ενώ σε κάποια στιγμή αναφέρθηκε και στις αδυναμίες και ελλείψεις του και ο Μπάμπης Τσελεπής συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την κοινωνική και πολιτιστική του παρουσία καθηλώνοντας το ακροατήριο με την αστείρευτη ρητορική του δεινότητα. Στο τέλος ο συγγραφέας Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους συνδιοργανωτές καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: o Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο πολιτευτής Αθανάσιος Κατερινόπουλος, ο Δημοσθένης Μπούρος καθηγητής πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσολογγιτών Γιάννης Μπούρος, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, οι Συγγραφείς Πάνος Λαζαρόπουλος, Μπάμπης Κουβέλης, Αλέκος Μασσαλής και Διονύσιος Μπερερής, ο Μασσαλής Γιώργος π. εισαγγελέας, ο δάσκαλος Πέτρος Μπερερής από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο συγγραφέας Νίκος Μήτσης και δημοτικός σύμβουλος Αλυζίας, ο Γεράσιμος Φρούντζος π. αρεοπαγίτης, ο Θανάσης Δημητρούκας δικηγόρος, η Μπιτσώρη-Σκούρτη Αικατερίνη συμβολαιογράφος, από τη Βελανιδιά: ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Χρόνης και η Γραμματέας Αλεξία Νούσια, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Χρυσόστομος Πατούλας, ο εκδότης του «Αιτωλοακαρνανικού τύπου» Ηλίας Ζαπαντιώτης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Βελανιδιάς Γαζέτας Χρήστος, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών οι Άγγελος Μηλιώνης, Βασίλης Μπουρνάζος, Ταξιάρχης Σάββας και Σπύρος Μπάκας, οι αντιστράτηγοι ε.α. Πέτρος Χρυσικός και Νίκος Σαγάνης, ο δημοσιογράφος Πάστρας Γεώργιος, από το Σύλλογο Κατούνας: ο πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής και η π. πρόεδρος Σοφία Μαγκλάρα, από το σύλλογο Ρίγανης ο πρόεδρος Νίκος Γεραντώνης, από το σύλλογο Τρύφου: ο αντιπρόεδρος Πάνος Αγραφιώτης, ο Γιώργος Κουβέλης από το maheras’s Weblog, ο π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού Μάτζαρης Χρήστος, από το Σύλλογο Μπαμπίνης: ο Νίκος Γατσής και Νίκος Κυριαζής, ο λαογράφος-σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αστακού Δημήτρης Μπόνης, από το σύλλογο Προδρόμου ο Περικλής Χονδρογιώργος, από το σύλλογο Θυρρείου ο πρόεδρος Περικλής Μωραίτης, από το Σύλλογο Φυτειών ο πρόεδρος Χρήστος Σαλτογιάννης και ο Αντιπρόεδρος Ζώης Κουτσομπίνας, από το Σύλλογο Δρυμού ο Τσιλίκης Κώστας, κ.α.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία, η Ομοσπονδία Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων: Αγραμπέλου, Αετού, Κατούνας, Κωνωπίνας, Μπαμπίνης, Παπαδάτου, Προδρόμου και Φυτειών.
FOTO ART ANGELOS
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο Αποδήμων Φυτειωτών «ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ»


Μετά τις εκλογές της 15-11-09, το Δ.Σ. του Συλλόγου που εκλέχτηκε,
συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Στ. Μήττας
Γεν. Γραμματέας: Παρασκευή Ν. Πατσιά
Ταμίας: Ζώης Π. Κουτσομπίνας
Έφορος Δημ. Σχέσεων: Ευάγγελος Χ. Αποστολάκης
Μέλος: Μαριέττα Χ. Σπαή
Μέλος: Μαρκέλλα Πρ. Δημητριάδη

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Στάθης Τσελεπής: ο Ξηρομερίτης αγωνιστής του Πολυτεχνείου.


Πέρασαν τριάντα έξη χρόνια από εκείνη τη νύχτα που ένα άρμα μάχης υπό τις διαταγές της στρατιωτικής χούντας, έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες φοιτητές κι εργάτες. Εκείνη τη μέρα ένας νεαρός ονόματι Στάθης Τσελεπής τραυματίστηκε για την ελπίδα, για τα πιστεύω του, για τις ιδέες του, για τη Δημοκρατία.
Οι Ξηρομερίτες έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, τόσο για την πατρίδα μας την Ελλάδα, όσο και για το στέριωμα της δημοκρατίας στο τόπο μας.
Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των υπόλοιπων δημοκρατών Ελλήνων συμμετείχαν και αρκετοί Ξηρομερίτες. Ένας από αυτούς που τραυματίστηκε μπροστά από το πολυτεχνείο ήταν ο Στάθης Τσελεπής, γεννημένος στον Πρόδρομο Ξηρομέρου. Δημοκράτης, υποστηρικτής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, θα τραυματιστεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, χτυπημένος από τους χουντικούς.
Ο Στάθης Τσελεπής ήταν ένα από τους χιλιάδες νέους που συνέρευσαν στο Πολυτεχνείο για να συμπαρασταθούν στο αντιδικτατορικό κίνημα και να εκφράσουν τα δημοκρατικά τους συναισθήματα. Τραυματίστηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο, όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο δεξί του πόδι η οποία σημάδεψε για πάντα τη ζωή του.
Γεννημένος στο Πρόδρομο το 1948, από δημοκρατική οικογένεια, γιος του Ανδρέα και της Παναγιώτας Τσελεπή, ήταν ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια της οικογένειας. Ο αδελφός του ο Μπάμπης ήταν μεταξύ των πρώτων ο οποίος συνελήφθη από τη Χούντα των Απριλιανών το 1967, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για την Αντιστασιακή του δράση. Αυτό τo γεγονός σημάδεψε τη ζωή του Στάθη και είχε αταλάντευτη θέση εναντίον των δικτατόρων, τονίζοντας ότι το καθεστώς αυτό είναι αντίθετο προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.
Η εξέγερση του πολυτεχνείου
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, η συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το Πολυτεχνείο και κατά μήκος της οδού Πατησίων, από την Πανεπιστημίου μέχρι και την οδό Αλεξάνδρας, ήταν τεράστια σε αριθμό και έντονη σε παλμό με βροντερά συνθήματα κατά της Χούντας: «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω Η Χούντα», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Έξω από το ΝΑΤΟ». Οι φοιτητές από τον ραδιοφωνικό σταθμό καλούσαν τους Αθηναίους να εξεγερθούν ενάντια στη Χούντα «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείου, η φωνή των ελευθέρων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων ελλήνων». Η φωνή τους έβρισκε απήχηση σε μεγάλο αριθμό δημοκρατικών πολιτών. Στο όλο σκηνικό, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη συμπλήρωναν την επαναστατική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, με κορυφαίο το «σώπα όπου να ’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες». Τις δύο τελευταίες μέρες οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν πολλές χιλιάδες. Το κίνημα μεγάλωνε με γρήγορους ρυθμούς, ο καταπιεσμένος δημοκρατικός λαός ξεθάρρευε και διαδήλωνε στην οδό Πατησίων και συμπαραστεκόταν στους πρωτοπόρους εξεγερμένους φοιτητές.
Ο τραυματισμός του παλικαριού-Χριστούγεννα με τις σφαίρες στο κορμί του.
Από τους πρώτους που έτρεξαν για συμπαράσταση στους φοιτητές ήταν ο λεβέντης, ο αλύγιστος και ο ανυπότακτος Στάθης Τσελεπής που έσμιξε με τους διαδηλωτές και φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και ζητώντας την κατάργηση του δικτατορικού καθεστώτος. Ας δούμε πως περιγράφουν οι εφημερίδες της εποχής- Δεκέμβριος 1975- τις συνθήκες τραυματισμού του Στάθη Τσελεπή. (Πρόκειται για ρεπορτάζ από τη δίκη κατά των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967 των πρωταίτιων της χούντας. Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσε σαν βασικός μάρτυρας κατηγορίας καταθέτοντας εφιαλτικές στιγμές του τραυματισμού του στο πολυτεχνείο): «Είχαν στην καρδιά τους το Πολυτεχνείο». Ανάμεσα στις μνήμες του πολυτεχνείου είναι και τα βλήματα που ξέσχισαν τα νεανικά κορμιά. Άλλα βγήκαν με το νυστέρι, αφήνοντας πίσω ουλές και αναπηρίες κι άλλα είναι ακόμα, σφηνωμένα μέσα τους, διαρκής απειλή και υπόμνηση μαζί. Παιδιά ως εκεί πάνω, εργατικά, γεμάτα ζωή, πρώην αλεξιπτωτιστές και αθλητές, πέρασαν και κατέθεσαν για τις συνθήκες του τραυματισμού τους. Και κατέβηκαν από το βήμα του δικαστηρίου, προσπαθώντας να κρύψουν κι απ’ τον ίδιο τους τον εαυτό το ότι έχουν μείνει ισόβια ανάπηροι. Ο ένας περπατούσε αμέριμνος με την παρέα του, ο άλλος γύριζε από τη δουλειά του κι έτρεξε να συμπαρασταθεί στον αγώνα των φοιτητών, κι ο τρίτος πήγε γιατί το ’νοιωθε χρέος του, και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί εκείνος, όπως και οι χιλιάδες των νέων, «είχαν στην καρδιά τους το Πολυτεχνείο». Τώρα θάχουν ένα ή περισσότερα βλήματα για να το θυμούνται…
Ο μάρτυς Ευστ. Τσελεπής τραυματίσθηκε το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το Πολυτεχνείο. «Στην καρδιά όλων των Ελλήνων, ήταν το Πολυτεχνείο» λέει ο μάρτυς, ενώ η υπεράσπιση μουρμουρίζει: «Επιτέλους να κι ένας που δεν πήγαινε σπίτι του, περνώντας από το Πολυτεχνείο» .
Αλλά τ’ «αστεία» δεν μπορούν ν’ αγγίξουν τον μάρτυρα, που τραυματίσθηκε στο δεξί πόδι, από σφαίρα «ντούμ-ντούμ». Ξέρει καλά ότι τέτοια ήταν η σφαίρα που τον χτύπησε, κι ότι την χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ο στρατός, γιατί, όπως δήλωσε, «όταν υπηρετούσα στη Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στο διάστημα 1968-1970, εγώ ο ίδιος έκανα σκοποβολή με «ντούμ-ντούμ».
Τώρα αυτός ο πρώην αλεξιπτωτιστής έχει μείνει ισόβια ανάπηρος. «Δεν μπορώ να τρέξω. Φορώ ειδικά παπούτσια, με μαλακή σόλα. Όλες τις ημέρες του χειμώνα πονώ φοβερά». Σήκωσε το πανταλόνι του κι έδειξε μια φοβερή ουλή. Φαγωμένη η σάρκα από τα βλήματα. «Έχουν μείνει ακόμη μέσα 14 θραύσματα. Πιάνονται με την αφή» λέει ο μάρτυς και συμπληρώνει : «Στο Ρυθμιστικό που με πήγαν είδα έναν με στολή και άσπρη μπλούζα. Για μένα ήταν μόνο γιατρός. Μία ένεση, τον παρεκάλεσα, γιατί θα τρελαθώ από τους πόνους. Εκείνος, αντί να με βοηθήσει, μ’ έσπρωχνε πίσω στο φορείο».
Παρ’ όλο τον πόνο ο μάρτυς συγκράτησε σκηνές φρίκης μέσα στο αυτοκίνητό που τον μετέφερε από τον τόπο του τραυματισμού του. «Ήταν μέσα ένας με την κοιλιά του ανοιχτή και τα έντερα χυμένα. Άλλος, αντί για πρόσωπο, είχε μια μάσκα από αίμα. Και του τρίτου το χέρι, με τις σάρκες σχισμένες κρεμόταν ανάποδα». Το πόδι του νέου βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Η δικτατορία άφησε πάνω του ανεξίτηλο το στίγμα της και στο γεμάτο καλοσύνη πρόσωπο του Στάθη Τσελεπή φέρνουν, σε διαστάσεις που ξεχωρίζεις εύκολα ένα μεγάλο ερωτηματικό «Γιατί;».
Σήμερα
Μετά τα γεγονότα του πολυτεχνείου πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εξέργεση έσπευσαν να διεκδικήσουν τις δάφνες για τη παρουσία τους. Ο Στάθης Τσελεπής όμως που ήταν πρωταγωνιστής των αντιστασιακών γεγονότων συνειδητά έμεινε στην αφάνεια έχοντας την αίσθηση ότι έκανε το καθήκον του για τη Πατρίδα και δεν εξαργύρωσε με τίποτα τη προσφορά του.
Σήμερα είναι συνταξιούχος, ζει στο Γαλάτσι, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς τον Ανδρέα και τον Σωκράτη. Σήμερα 36 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο τα διδάγματά του, αποτελούν φάρο για τα ιδανικά της Δημοκρατίας κι ας αναλογιστούμε το πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κυκλοφορεί το νέο φύλλο (57) της εφημερίδας: «Τα νέα της Κωνωπίνας».


Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της εφημερίδας «Τα νέα της Κωνωπίνας», τεύχος 57, με τη φροντίδα του πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου «Οι Δώδεκα Απόστολοι». Στις 16 σελίδες της καλαίσθητης εφημερίδας, οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αφορούν τη δράση του πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών, το Δήμο Μεδεώνος, τα νέα από την Κωνωπίνα, το Ξηρόμερο, το νομό καθώς και μια πλούσια θεματολογία με αρκετό ενδιαφέρον για όλους τους ανθρώπους.
Επισημαίνουμε στην πρώτη σελίδα: Τις μουσικές καλοκαιρινές ανταύγειες, την πρωτοφανή κοσμοσυρροή στο Ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, την ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για την αξιοποίηση του καταπληκτικού Σπηλαίου, την έλλειψη νερού, το ανάχωμα στη λήθη για την επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες στη μάχη του Αετού. Επίσης θα διαβάσετε για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουλίου, το πατριδοτοπικό όμορφο άρθρο του Θανάση Καψογιώργου, το κοφτερό άρθρο για το πρόβλημα της λειψυδρίας στο χωριό, για την εγκατάλειψη του παραδοσιακού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, για τις εργασίες για την ίδρυση λαογραφικού μουσείου, για την απουσία αγροτικού γιατρού, τη θεμελίωση του κέντρου υγείας στη Κατούνα, την εξαιρετική ομιλία του λαογράφου Νίκου Ράππου στη μάχη Αετού, τα εγκλήματα από τους οδηγούς, κοινωνικά, δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων, το χρονογράφημα του Πάνου Κοτίνου, κ.α.
Όποιος φίλος μας δεν την έχει λάβει μπορεί να γραφτεί συνδρομητής, επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Χρήστο Κωστόπουλο, τηλ: 6945-719334 ή με τον διευθυντή σύνταξης Χολή Θεόδωρο, τηλ: 6974-251161, για να του αποσταλεί αμέσως.
Όσοι διαθέτετε INTERNET, σας δίνεται η δυνατότητα να διαβάζετε από τους πρώτους κάθε νέο φύλλο της εφημερίδας «Τα νέα της Κωνωπίνας» που κυκλοφορεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: http://www.konopinaps.gr/

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο (αρ. 34) της εφημερίδας «Εν Μπαμπίνη».


Κυκλοφόρησε το τεύχος 34 της εφημερίδας «Εν Μπαμπίνη», που εκδίδει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης». Ανάμεσα στα άλλα μπορείτε να διαβάσετε για τις καταπληκτικές εκδηλώσεις του Αυγούστου στη Μπαμπίνη, για το Αντάμωμα Μπαμπινιωτών που διοργανώνουν στις 5 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο, τις τελευταίες δραστηριότητες του Συλλόγου, τις «διαδρομές» του Απόστολου Κομπλίτση (για το χαμένο παπούτσι), τη Νεολαία του Σπύρου Γρίνου, το ποίημα του Άρη Μπιτσώρη, απορίες για το δρόμο Γουριώτισα-Πρόδρομος, τη παρουσίαση του βιβλίου «Μπαμπίνη: αρχαίαι Φοιτίαι» του Γ. Μπαρμπαρούση στις 20 Νοεμβρίου στη στοά βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα, κ.α. Γραφτείτε συνδρομητές για να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την Μπαμπίνη, επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο Σπύρο Μπενέκο, τηλ: 2103471506. Μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να διαβάζετε και ηλεκτρονικά όλα τα τεύχη της εφημερίδας σε αρχεία pdf στο site: http://www.xiromero.gr/

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Περιβαλλοντική επίσκεψη της «Βελανιδιάς» στο δάσος «Κουρί» στον Αλμυρό Μαγνησίας.


















Ο Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς πραγματοποίησε 2ήμερη επίσκεψη στο σπάνιο δρυοδάσος «Κουρί» Αλμυρού Βόλου, το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009. Μια επίσκεψη σε ένα όμορφο χώρο που τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αισθητικό δάσος από βελανιδιές (1.150 στρέμματα), το μοναδικό στην Ευρώπη σε πεδινή έκταση, αλλά και να ανταλλάξουνε ιδέες και περιβαλλοντικές απόψεις για την ανάδειξη και προστασία, των δρυοδασών. Το αισθητικό δάσος είναι οργανωμένος τόπος, διαμορφωμένος από νέους τρόπους προσέγγισης της φύσης, όπου συνδυάζεται η αναψυχή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, γενικότερα με τη θετική στάση στην προστασία και χρήση του περιβάλλοντος, το σεβασμό και την αγάπη στη φύση.
Το «Δάσος Κουρί»
Το «Δάσος Κουρί» μια έκταση 1200 περίπου στρεμμάτων είναι ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένο στις βελανιδιές με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες λίμνες αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και πεντακόσια περίπου μέτρα από την Ευξεινούπολη. Το 1927 με την υπ' αριθμό 35/1927 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα και σήμερα στο Δήμο Αλμυρού. Το 1970 κηρύχθηκε αναδασωτέο με αριθμό 2554/5-2-1970 απόφαση Ν. Μαγνησίας με αριθμό 113/1970 Β' τεύχος ΦΕΚ. Από το 1980 το δάσος κηρύχθηκε αισθητικό με τον υπ' αριθμό 356/14-4-1980 προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.). Στην συνέχεια εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος (Δασική Νομοθεσία).Τα Αισθητικά δάση είναι μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανθρώπινη αναψυχή. Ως Αισθητικά Δάση κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, οικολογική και τουριστική σημασία, και επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς τους.
Εκδήλωση περιβαλλοντικής ενημέρωσης
Οι φίλοι της βελανιδιάς στο δάσος του «Κουρί» απόλαυσαν το φυσικό τοπίο, τις αιωνόβιες βελανιδιές και άκουσαν από τον υπεύθυνο, τον εκπαιδευτικό Πριάκο Κώστα, χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του δάσους και για το οικοσύστημα της περιοχής. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πώς το Βελανιδοδάσος μεταμορφώθηκε σε θαυμάσιο Περιβαλλοντικό Πάρκο. Μετά την πρώτη ενημέρωση, έγιναν ερωτήσεις στον υπεύθυνο ο οποίος απάντησε πρόθυμα σε κάθε απορία τους σχετικά με τη προστασία, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη βιωσιμότητα του δάσους. Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν δώρα (οικοτουριστικοί οδηγοί), τα οποία από πλευράς του Συλλόγου φίλων της Βελανιδιάς επέδωσε ο πρόεδρος Σπύρος Φυσελιάς, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την επαφή με τον υπεύθυνο του Δρυοδάσους «Κουρί» και την ελπίδα ότι η τεράστια αξιοποίηση του αισθητικoύ δάσους θα φανεί χρήσιμη για την ανάδειξη και προστασία βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Στο τέλος δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για τόνωση των πρωτοβουλιών που θα έχουν στόχο να συνεχιστεί η προστασία όλων των δρυοδασών στην Ελλάδα.
Συμβολικό φύτεμα δρυοδέντρων
Αμέσως μετά φυτέψανε συμβολικά τρεις βελανιδιές που τις έφεραν από τη Ξηρομερίτικη γη που ήταν μια πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για να συνδέσουνε την ακτινοβολία του βελανιδοδάσος Ξηρομέρου με το δέντρο της βελανιδιάς στο κουρί Αλμυρού Βόλου. Όλα τα μέλη της Βελανιδιάς συμμετείχαν στη δενδροφύτευση με ιδιαίτερη διάθεση και ενθουσιασμό.
Στο τέλος περιηγήθηκαν στους χώρους του δάσους, στις λιμνούλες, στα γεφυράκια, στο παιδότοπο και είδαν τα ζώα (αγριοπρόβατα, ζαρκάδια, πάπιες, κύκνοι, παγόνια, φασιανοί κ.ά.). Ήταν μια εκδρομή που στο τέλος τους βρήκε όλους λίγο κουρασμένους αλλά κυρίως γεμάτους εμπειρίες αφού εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και έγινε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τους για τη Βελανιδιά, για την οικολογία και το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης διανυκτέρευση και ξενάγηση στη Νέα Αγχίαλο, η οποία βρίσκεται στα νότια του Βόλου σε απόσταση 19 χλμ, καθώς επίσης και επίσκεψη στο Βόλο στη μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στο «μπαλκόνι» του Πηλίου την Μακρυνίτσα, που είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς με αρχοντικά και σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται σαν στολίδια στην καταπράσινη πλαγιά.
FOTO ART ANGELOS