Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 το Τοπικό Συμβούλιο Παπαδάτου Ξηρομέρου και ο Σύλλογος Παπαδαταίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Παπαδάτου.




Τιμητική εκδήλωση για τους συγχωριανούς μας δασκάλους Κων/νο Χρηστ. Παπαμήτσο (δίδαξε από το 1936 έως το 1956) και Κυριάκο – Ερρίκο Κόκκαλη (δίδαξε από το 1957 έως το 1978), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παπαδάτου Ξηρομέρου από την Τοπική Κοινότητα με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παπαδαταίων « Ο Άγιος Νικόλαος»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την καθηγήτρια Αθηνά Δημ. Τσιλίκη η οποία μίλησε για τον σκοπό της εκδήλωσης και έκανε ειδική αναφορά και στους άλλους δασκάλους από το χωριό που δίδαξαν στο σχολείο, αλλά και σε αυτό του Ριβίου.

Ο Δάσκαλος Στέλιος Φούντας στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του παρουσίασε συνεκτικά το έργο των τιμωμένων δασκάλων και το βάθος της προσφοράς τους στην κοινότητα. Στο δεύτερο σκέλος παρουσίασε το εκδοθέν από το 1989 βιβλίο του Κυριάκου Κόκκαλη "Η Παπαδάτου".  Συγκίνηση προκάλεσε και η ανάγνωση επιστολής του εγγονού Κ. Χ. Παπαμήτσου..

 Ο Καθηγητής Άρης Μπιτσώρης ανέφερε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Παπαδάτους αλλά και της Επαρχίας Βινίτσης και Ξηρομέρου.

O Πρόεδρος του χωριού κ. Νίκος Ζαρέντης εξήρε το έργο των δύο Δασκάλων και παραστατικά ανέφερε γεγονότα που έζησε μαζί τους.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση με φωτογραφίες από διάφορες σχολικές χρονιές αλλά και από προσωπικές  τους στιγμές.

Ακολούθησε η ονοματοδοσία δύο αιθουσών του Σχολείου η μία σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΧΡΗΣΤ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΥ» και η άλλη σε «ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΕΡΡΙΚΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ», έγινε η αποκάλυψη των πλακών ονοματοδοσίας και απονεμήθηκε στις οικογένειες τιμητική πλακέτα.

Έντονα ήταν τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τους παρευρισκόμενους που με συγκίνηση θυμήθηκαν τα σχολικά τους χρόνια και όλοι ήταν πραγματικά χαρούμενοι  που είχαν τη ευκαιρία όλοι οι συγχωριανοί να ευχαριστήσουν τους δύο δασκάλους για τη σημαντική τους προσφορά στην εκπαίδευση και στην κοινωνία της Παπαδάτου, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες τους να διαμορφώσουν ακέραιους χαρακτήρες, να δώσουν στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να εξελιχθούν στο μέλλον άξιοι πολίτες και άνθρωποι.

Η ευγνωμοσύνη των Παπαδαταίων και η αγάπη τους για τους δασκάλους θα είναι παντοτινή..

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ξηρομέρου Σωτήρης Γερόλυμος, Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου Κομπλίτσης Δημήτρης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπέιρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ιωάννης Ζαφείρης και Χρήστος Κολοβός, οι τοπικοί Σύμβουλοι του χωριού Ιωάννης Σκεπετάρης και Νικόλαος Γκούμας, χωριανοί , φίλοι και οι οικογένειες των τιμωμένων.








































































φωτό: ΣΠ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου