Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Ψήφισμα της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ), για την επίλυση των προβλημάτων του νομού μας.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΑΝ.ΣΥ.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΘΕΣΕΩΝ

Προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Προς την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα
Προς τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη
Προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκο Αλαβάνα
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Γεώργιο Σουφλιά
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης
Προς τον Υπουργό Εσωτερικού Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης
Προς τον Υπουργό Μεταφορών και επικοινωνιών
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού
Προς τον Υπουργό Υγείας
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων
Προς τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας
Προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
Προς τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας
Προς τον Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας
Προς τον Δήμαρχο του νομού Αιτωλοακαρνανίας
Προς όλα τα Μ.Μ.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας


Η Γενική Συνέλευση της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) που πραγματοποιήθηκε στις 15-06-09 στην Αθήνα αφού άκουσε τους αντιπροσώπους των πέντε (5) ομοσπονδιών – μελών της – εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την επίλυση των προβλημάτων του νομού μας: Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση της χώρας μας και διαθέτει όλους τους παράγοντες για την ταχεία αναπτυξιακή πορεία του (πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές ανεξάντλητους υδάτινους πόρους, σπάνιες φυσικές ομορφιές, κρίσιμη γεωγραφική θέση, εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών και αξιόλογη πληθυσμιακή επάρκεια). Δυστυχώς όμως βρίσκεται από άποψη δεικτών οικονομικής ανάπτυξης στις τελευταίες θέσεις των νομών όλης της χώρας και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως ανεργία, μετανάστευση, χαμηλό εισόδημα, ερημοποίηση και των μεγάλων πλέον χωριών, έλλειψη υποδομής κλπ.
Για το λόγο αυτό, ομόφωνα αξιώνουμε :
1.
Να γίνουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών με νέα προς καλλιέργεια προϊόντα με ταυτόχρονη ενημέρωση και στήριξη των αγροτών μας. Να ενισχυθεί περισσότερο η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία με αντικειμενικά κριτήρια και γενναία κίνητρα.
2. Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα στο φράγμα των Αχυρών, στο Ξηρόμερο και να κατασκευασθούν αρδευτικά έργα στον κάμπο του Ξηρομέρου αξιοποιώντας τα νερά της λίμνης οζερός.
3. Να σταματήσουν έστω και τώρα τα αντιπεριβαλλοντικά έργα της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία με ταυτόχρονη αποκατάσταση του τοπίου. Να σταματήσει ο βιασμός της φύσης που έχει ήδη καταστρεπτικές επιπτώσεις στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
4. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι οδικές αρτηρίες της Ιονίας οδού – παραϊόνια οδού, η οδική σύνδεση λιμένα πλατυγιαλιού με ιόνια οδό και Αστακό. Να γίνουν άμεσα, σύγχρονοι οι οδικοί άξονες Αγρινίου – Καρπενησίου και Ναυπάκτου Ιτέας – Αθηνών μέσω Αλεποχωρίου. Να κατασκευασθούν ασφαλείς επαρχιακοί δρόμοι στις επαρχίες Βάλτου – Ξηρομέρου – Τριχωνίδας – Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.
5. Να τεθεί σε μόνιμη λειτουργία, ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας στο Πλατυγιάλι Αστακού να χρησιμοποιηθεί μόνο ως εμπορικό – διαμετακομιστικό και τουριστικό λιμάνι και να σταματήσει ο 25χρονος εμπαιγμός.
6. Να ιδρυθεί περιφέρεια δυτικής στερεάς Ελλάδος που θα περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας – Φωκίδας – Ευρυτανίας και Λευκάδος, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των κοινών προβλημάτων και των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους παραπάνω νομούς.
7. Να προστατευθεί το περιβάλλον και οι σπάνιοι βιότοποι στο ΔΕΛΤΑ Αχελώου στον Αμβρακικό και στην Τριχωνίδα. Να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες στις ακτές και να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο ιχθυοκαλλιέργειες όπου θα μετεγκατασταθούν οι ήδη υπάρχουσες. Να δημιουργηθούν εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και κέντρο ανακύκλωσης και να κλείσουν συγχρόνως οι απαράδεκτες παράνομες ανοιχτές χωματερές που υπάρχουν σήμερα.
8. Να προστατευθούν οι Αλιείς του νομού μας και να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών καϊκιών.
9. Να προωθηθεί στο νομό μας η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά πάρκα – ανεμογεννήτριες κ.α. και να εγκαταλειφθούν οριστικά τα σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα.
10. Να ιδρυθούν νέα κέντρα υγείας σε περιοχές που δεν υπάρχουν και τα ήδη υπάρχοντα να ενισχυθούν με περισσότερες ειδικότητες γιατρών και ιατρικό εξοπλισμό. Να ιδρυθεί Νοσοκομείο παιδιών δυναμικότητας 200 κλινών.
11. Να γίνει το εφετεία άμεσα εκεί που θα αποφασίσει το υπουργείο και όχι εκεί που συμφέρει τον κάθε παράγοντα του νομού.
12. Να αξιοποιηθούν τα αρχαία θέατρα Στράτου, Καλιδώνας, κ.α. να κατασκευασθεί το μουσείο στο Θύριο Βόνιτσας.
13.
Να υπαχθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι εχινάδες νήσοι που βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια του Αστακού και να φύγουν από την διοικητική ευθύνη του Νομού Κεφαλληνίας που είναι σήμερα και απέχουν κάποιες εκατοντάδες μίλια από την Κεφαλονιά.
14. Είναι απαράδεκτη η κατάργηση από το Υπουργείο Πολιτισμού των οικονομικών ενισχύσεων προς τους πολιτιστικούς – πατριδοτοπικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και πρέπει όχι μόνο να επαναληφθούν αλλά και να αυξηθούν οι μέχρι πρότινος καταβαλλόμενες επιχορηγήσεις οι οποίες όμως πρέπει να χορηγούνται με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια σε εκείνους που πράγματι παράγουν έργο αλλά και περαιτέρω να θεσμοθετηθεί η επιχορήγηση των συνομοσπονδιών – ομοσπονδιών και συλλόγων.
Για το Κεντρικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος: Παναγιώτης Χολής
Ο Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Τσαναής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου